Bebe i mališani

Dohrana bebe: kada i kako početi, te ostala pitanja!

dohrana, prehrana

Dohrana bebe označava velik trenutak za cijelu obitelj- prijelaz iz bebe u mališana. Ali taj prijelaz nije uvijek lagan.

Neki mališani će sa zadovoljstvom prihvatiti nove okuse, mirise i teksture, dok će se neki nezadovoljno boriti s novim i nepoznatim. Dohrana nije lagana niti će svaka beba na nju olako pristati.

Bez obzira u koju kategoriju vaš mališan spadao, ovi će savjeti pomoći i njemu i vama.
ZAKONI HRANJENJA

Život s novorođenčetom je prekrasan – sve je novo, svaki dan donosi nove izazove, a jedan je od najvećih kako djetetu koje je naviklo samo na mlijeko, ponuditi nove namirnice. Pedijatri preporučuju da dijete postepeno upoznate sa svim vrstama jela i okusa te da ga posjednete za stol kako bi imitiralo vaše prehrambene navike.
No prema rezultatima najnovijih istraživanja samo tri od deset mama zna kako djetetu ublažiti proces odvikavanja te s kojom hranom najprije upoznati dijete. I zato su nutricionisti osmislili plan koji u pet jednostavnih i razumljivih koraka pomaže mamama i djeci pronaći pravi put od mlijeka do krute hrane.

JEDNOSTAVNI OBROCI

Odvikavanje od mlijeka u svim obrocima veliki je korak za dijete, zato se držite jela s jednim sastojkom koji ćete pomiješati s mlijekom. Dohrana je u početku jednostavna i puno se ponavlja. Važno je djetetu ponuditi ukusnu hranu koja ne mora nužno biti slatka. Pokušajte prvo s mrkvom, a kasnije dodajte jabuku ili krušku. Nakon toga dograđujte okuse s rižom ili krumpirom. Kombiniranje djetetovih omiljenih kašica ili pirea s novim okusima, primjerice s batatom i piletinom.

Vrlo je važno da dijete hranite na mjestima predviđenima za obrok – bez televizora i igračaka, kako bi bilo u potpunosti usredotočeno na nove okuse.

BUDITE STRPLJIVI

Nemojte padati u očaj ako vaše dijete odbija hranu, jednostavno prijeđite na nešto drugo, pa mu za koji tjedan pokušajte opet dati “spornu” namirnicu. Dohrana ne počinje odmah i sada. Vjerojatno će vam se činiti da hranjenje vašeg djeteta traje cijelu vječnost, no nemojte ga požurivati – ono jednostavno treba vrijeme za istraživanje izgleda i okusa hrane.

TAJNA JE U PRAVIM SASTOJCIMA

Vaše dijete uglavnom može jesti sve što vi jedete, ako te namirnice nisu zašećerene i zasoljene. Međutim, postoji nekoliko iznimaka koje ovise o djetetovoj dobi. Dohrana bi trebala biti blaga i sastojati se od hrane koja nema jake alergene. Ako odlučite dijete odviknuti od dojenja prije nego što navrši šest mjeseci, izbjegavajte mu davati jaja i hranu s glutenom, poput pšenice i ječma, jer može izazvati alergijsku reakciju.

Također, izbjegavajte nuditi i citruse jer su vrlo kiseli i neće se svidjeti vašoj bebi. Do dobi od 12 mjeseci trebalo bi izbjegavati med jer može sadržavati bakteriju koja izaziva botulizam. Djetetu te dobi možete dati jogurt ili sir, no kao piće ponudite mu adaptirano mlijeko ili ga dojite. Tako će dobiti hranjive tvari potrebne za razvoj koje ne sadrže kravlje mlijeko.

ZAPRLJAJTE SE

Kada dijete prihvati dohranu, obraščići umrljani hranom postat će svakodnevni prizor. Ako se u vašoj kući zaprljaju samo obraščići, onda ste prava sretnica, jer gurmani-početnici običavaju uprljati sve od glave do stropa. No, to je nešto što morate prigrliti. Ako se brinete zbog nereda, stavite mu podbradnjak i uzmite fotoaparat – prvo hranjenje ipak je klasik u svim dječjim albumima.

BUDITE OPREZNI

Priprema hrane za vaše dijete zahtijeva puno opreza s obzirom na to da se njegov imunosni sustav još razvija. Nakon šest mjeseci pribor za jelo i zdjele možete prati deterdžentom, ali se bočice moraju sterilizirati do djetetove prve godine. Obvezno operite sve voće i povrće, i ogulite ga ako je potrebno. Pobrinite se da hrana koju dajete djetetu bude kuhana – pogotovo jaja i meso. Dijete nikako ne smije i ne može jesti vruću hranu i zato na svom zapešću ili usnama uvijek provjerite temperaturu. Ostatke jela nikako nemojte podgrijavati jer to dovodi do razvoja bakterija i proljeva kod djeteta.

Foto: Freepik