Bebe i mališani

Žutica – kako ju prepoznati kod novorođenčeta

žutica

Žutica kod novorođenčeta se javlja kad bebina krv sadrži previše bilirubina, žutog pigmenta crvenih krvnih stanica. Očituje se pojavom žutila kože i bjeloočnice novorođenčeta. Najčešće se javlja kod beba rođenih prije 38. tjedna trudnoće i kod nekih dojenih beba.

Novorođenačka žutica javlja se zato što jetra nisu dovoljno zrela, pa se ne mogu dovoljno brzo riješiti bilirubina iz krvi. Ovo stanje većinom ne zahtijeva nikakvo liječenje.

Simptomi

Bebina koža poprimi žućkasti ton, kao i bjeloočnice. Obično se javlja između drugog i četvrtog dana nakon rođenja. Kako biste provjerili ima li vaša beba žuticu, nježno pritisnite bebino čelo ili nos. Ako koža na mjestu pritiska izgleda žuto, vaša beba vrlo vjerojatno ima blagu žuticu.

Važno je bebu pregledati na ovaj način na dobrom svjetlu, najbolje na danjem svjetlu. No, u Hrvatskoj su bebe u to vrijeme uglavnom još uvijek u rodilištu, pa će doktori dijagnosticirati žuticu i prema potrebi odrediti tretman. Ako ste iz bolnice otpušteni prije nego isteknu 72 sata, svakako se dogovorite za naknadni pregled dva dana nakon otpuštanja.

Postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati na komplikacije zbog suvišnog bilirubina.

Svakako nazovite doktora ako:
  • Bebina koža postane još žuća
  • Koža na bebinu trbuhu, rukama ili nogama izgleda žuto
  • Bjeloočnice djeluju žuto
  • Beba djeluje malaksalo ili ju teško budite
  • Beba ne dobiva dovoljno na težini
  • Plače visokim tonovima
Uzrok

Novorođenčad proizvodi više bilirubina nego odrasla osoba i to zbog veće proizvodnje crvenih krvnih stanica i bržeg raspadanja istih prvih nekoliko dana života. U normalnom stanju jetra služe kao filtar za bilirubin iz krvotoka, te ih otpušta u probavni trakt.

Ako jetra nisu dovoljno zrela, to se ne događa dovoljnom brzinom i nastaje žutica.

Rizični faktori
  • PRERANO ROĐENE BEBE

Dijete rođeno prije 38. tjedna trudnoće ne može procesuirati bilirubin kao beba koja je rođena u terminu. Osim toga, prijevremeno rođena djeca često slabije jedu i probava im sporije radi, pa se tako manje bilirubina izluči kroz stolicu.

  • ZNAČAJNE MODRICE TIJEKOM ROĐENJA

Bebe koje tijekom porođaja zadobiju modrice, mogu imati više bilirubina, zbog raspadanja više crvenih krvnih stanica.

  • KRVNA GRUPA

Ako se mamina krvna grupa razlikuje od djetetove, dijete je moglo kroz posteljicu dobiti antitijela koja uzrokuju abnormalno brzi raspad crvenih krvnih stanica.

  • DOJENJE

Dojena djeca, posebno ona koja teže doje ili ne dobiju dovoljno hranjivih tvari dojenjem, izložene su većem riziku od novorođenačke žutice. Dehidracija ili manjak kalorija mogu doprinijeti razvoju žutice. Ipak, to ne znači da se trebate odreći dojenja – naprotiv, stručnjaci to ne savjetuju. Samo pripazite na to da vaše dijete dobije dovoljno, da je sito i da ne dehidrira. 

Foto: Freepik