Bebe i mališani

Tihi refluks kod beba – sve što trebate znati

tihi refluks

Tihi refluks kod beba je stanje koje se događa u dojenačkoj dobi, a označava vraćanje mlijeka iz želuca u grkljan ili ždrijelo.

Za razliku od GERB-a, odnosno gastroezofagealnog refluksa, u kojem se hrana vraća iz želuca u usta i povraća se. Tihi refluks znači da beba ne povraća već češće bljucka, plače i ne dobiva na težini.

Simptomi tihog refluksa

LPR znači laringofaringealni refluks ili “tihi refluks” jer ne postoji simptomatično povraćanje kao kod GERBA-a. Najčešće se događa u dobi od šest tjedana do pet mjeseci. Dojenčad tada gutaju mlijeko, ali se ono vraća iz želuca do jednjaka ili grkljanja, te ga beba nanovo guta. To uzrokuje velike bolove i žarenje jer mlijeko iz želuca dolazi u mješavini želučane kiseline.

Pročitajte još i: Sve o GERB-u!

Tihi refluks prepoznatljiv je po nekim od ovih simptoma:
  • iznenadni napadaji plača tijekom hranjenja
  • nervoza tijekom hranjenja
  • mlijeko u ustima nakon hranjenja
  • kiseo dah
  • kašljanje
  • promukao glas
  • šmrcanje
  • često štucanje
Liječenje tihog refluksa

Smatra se da jedna od pet beba boluje od takve vrste refluksa, a sumnje se potvrđuju nakon pregleda otorinolaringologa. Tada će ORL liječnik pregledati bebu endoskopom kroz grlo, te ustanoviti problem i uputiti na daljnje liječenje. Također, liječnik može i zatražiti mjerenje pH vrijednosti.

Kako pomoći bebi

Kako bi bebi pomogli nositi se s “tihim refluksom” bebu bi trebali hraniti što je uspravnije moguće. Na taj način će se otežati povratak želučanog sadržaja u grlo. Također, pokušati razrijediti hranjenja, odnosno hraniti bebu manje ali češće. Naravno, prije nego li išta pokušate sami, najbolje je konzultirati se s pedijatrom.

Pročitajte još i: Prvih šest tjedana vaše bebe

Bebe kojima je dijagnosticiran “tihi refluks” mogu dobiti posebnu hranu koja će smanjiti povrat sadržaja iz želuca koja je obogaćena zagušćenim žitaricama. Nekim bebama ako se stanje ne popravi liječnik preporučuje raniji početak dohrane, ali sa posebnom hranom kako bi joj se olakšao “tihi refluks”.

Foto: Freepik