Trudnoća i porođaj

Trudnoća – što trebate znati i što vas sve očekuje

trudnoća

Trudnoća je vrijeme u kojem ćete vrlo rado i često pričati o svom “drugom” stanju.

Ali sve važno što vam se događa najprije recite svom ginekologu. Ima smisla izgraditi dobar odnos s liječnikom i iskoristiti njegovo znanje. Informirati vas o izborima tijekom trudnoće i nakon poroda upravo je njegov posao kako biste odabrali najbolje za sebe i svoju bebu.

Trudnoća je vrijeme kada ja važno biti dobro informiran, pa evo nekoliko pitanja za početak!

1. Trudna sam! Koje testove mogu očekivati?

Ovo je jedan od prvih razgovora koji vas čekaju i možda bi bilo mudro zapisivati bilješke. Na prvom pregledu izvadit će vam krv odnosno napraviti kompletnu krvnu sliku i testirati urin na proteine kojih ne smije biti. Ako ste u ranoj trudnoći može se napraviti i krvni test na beta HCG, hormon trudnoće koji se svakih 1,5 – 2 dana udvostručuje.

Osim toga ginekolog će napraviti i PAPA test.

Prilikom svakog posjeta ginekologu trudnici se mjeri težina, tlak i pregled mokraće na prisutnost proteina.

Također će vam zakazati ultrazvuk između 11. i 13. tjedna trudnoće (kad ćete prvi put ugledati svoju bebu), a imat ćete i opciju mjerenja nuhalnog nabora kako bi se utvrdio rizik od Downova sindroma. Prilikom tog pregleda učinit će se i kombinirani probir prema kojem će se utvrditi individualna procjena rizika kromosomopatije.

Drugi ultrazvučni pregled slijedi nakon 20. tjedna, a njime će se utvrditi postoje li kakvi problemi u bebinu razvoju. Tada se radi i veliki ultrazvuk tzv. anomaly scan gdje se promatra cjelokupno bebino tijelo kako bi se utvrdile pravilnosti odnosno nepravilnosti.

Naposljetku, nakon 28. tjedna proći ćete daljnje krvne testove, između ostalog i za dijabetes i anemiju. Ako je žena prvorotkinja ginekolog će tražiti u utvrđivanje krvne grupe i Rh faktora, te testiranje na HIV, hepatitis i druge spolne bolesti.

Većina žena će nakon 28. tjedna ići i na CTG, provjeriti otkucaje bebinog srca i aktivnost u maminom trbuhu. CTG će se u pravilu obavljati jednom mjesečno do poroda.

Nakon 32. tjedna ginekolog će uzeti bris na streptokok grupe B.

Valja imati na umu da su mnogi od tih testova neobavezni, pa prije toga porazgovarajte s liječnikom o tome što bi bilo najbolje.

2. Što ako prenesem trudnoću?

Trudni ćete biti 40. tjedana, odnosno 9 kalendarskih mjeseci. No, može se i dogoditi da se trudnoća prenese. To se događa ulaskom u 42. tjedan.

Ako dan poroda dođe i ne osjetite ništa doli slabijeg probadanja, popričajte s liječnikom što učiniti. U 41. tjednu ponudit će vam pregled cerviksa. On se sastoji od toga da ginekolog dodiruje otvor vrata maternice kako bi stimulirao kontrakcije. Ako to nema efekta, onda ćete dogovoriti termin za inducirani porod u roku od tjedan dana.

Inducirani porod može biti intenzivniji, a kontrakcije bolnije, zbog čega će svaka buduća mama prvo isprobati sve (sigurne) trikove za prirodan porod.

Vaš liječnik zna mnoge, zato ga pitajte.

3. Kako mogu znati ako nešto nije u redu?

Uz tolike promjene kroz koje vaše tijelo prolazi teško je reći što je normalno, a što nije, pa upitajte liječnika na što trebate paziti. Simptomi koji pozivaju na uzbunu su krvarenje uz bol u abdomenu, uporne glavobolje, nadimanje i nejasan vid.

Ekstremne jutarnje mučnine koje vas ostavljaju dehidriranima također su nešto što biste trebali reći liječniku, kao i smanjeni bebini pokreti nakon što ste ih počeli osjećati (obično oko 18. tjedna). Uvijek imajte pri ruci sve važne telefonske brojeve kako biste znali koga nazvati i izvan radnog vremena. Ako ste zabrinuti, bolje je nazvati liječnika ili ga posjetiti nego da patite u tišini.

4. Što učiniti kad počnu trudovi?

Jako dobro pitanje s obzirom na to da većina žena počne paničariti već pri prvim kontrakcijama. Nakon devet mjeseci čekanja razumljivo je da mnoge žene dožive lažnu uzbunu. Mnoge trudnice misle da moraju odjuriti u rodilište čim primijete sluzavi čep (koji je često prvi znak početka poroda). Ali za to doista nema potrebe, osim ako ste baš jako zabrinuti.

Kad je pravo vrijeme za polazak u rodilište? Kad trudovi postanu jači i pojavljuju se u razmacima od pet minuta ili manje. Premda ćete sigurno biti u iskušenju da odete u bolnicu, pokušajte ostati kod kuće što duže.

Rezultati istraživanja pokazali su da žene lakše podnose trudove kad su u poznatom okruženju. Kada dođete u bolnicu, liječnik će vam izmjeriti krvni tlak, bebine otkucaje srca, a može i provjeriti koliko vam je otvoren cerviks.

Ako je porod počeo, odvest će vas u rađaonicu; u suprotnome, može vas zadržati u bolnici ili poslati kući.

Pitanja koja će liječnik postaviti vama:
1. Kad ste imali zadnju mjesečnicu?

To je važno zbog određivanja datuma poroda.

2. Jeste li u prošlosti imali kakvih zdravstvenih problema?

Proći će vašu povijest bolesti i pitati je li vaš partner ili tko u vašoj obitelji bolovao od nečega što bi moglo utjecati na vašu trudnoću.

3. Jeste li već bili trudni?

Pripremite se na razgovor o eventualnim pobačajima.

4. Kakva je bila trudnoća vaše majke?

Bilo kakve komplikacije mogu upućivati na nasljedne probleme.

5. Jeste li sretni?

Trudnoća može utjecati na vaše emocionalno stanje pa će vaš liječnik željeti znati jeste li u prošlosti patili od depresije ili tjeskobe.

6. Možete li se osloniti na partnera?

Vaš će vas liječnik pitati u kakvim uvjetima živite pa iskoristite priliku za razgovor o eventualnim problemima.

Foto: Freepik