Zdravlje i prehrana

Streptokok B u trudnoći: zašto je važno testirati se!

streptokok B

Test služi da bi se otkrilo imate li beta-hemolitički streptokok grupe B (poznat i kao BHS grupe B), uobičajenu bakteriju koju nosi oko 30 % odraslih u svojoj trbušnoj šupljini i 25% žena u svojoj vagini.

Mnogi i nisu svjesni činjenice da su nositelji jer im streptokok B ne uzrokuje simptome niti stvara probleme. Ipak, u rijetkim slučajevima, bebe izložene BHS-u grupe B prije rođenja, tijekom poroda ili nakon rođenja mogu razviti za život opasnu infekciju.

TREBATE LI SE TESTIRATI?

Samo ako postoji sumnja na streptokok B. Iako za trudnice taj test nije rutinski, liječnici ga savjetuju ako nalaz urina pokaže potrebu za time. A možete ga napraviti i privatno.

KADA TESTIRATI?

Streptokok B može doći i proći sam od sebe, pa je najkorisnije testiranje blizu termina – od 35. – 37. tjedna. Vjerojatnije će uzrokovati probleme ako rodite prije 37. tjedna trudnoće, ako vam je dijagnosticiran BHS tijekom trudnoće ili ste već imali bebu koja se zarazila streptokokom grupe B.

KAKO SE RADI?

Oprema uključuje dva štapića, nalik onima za uši, kojima se uzima uzorak s vagine i rektuma. Zatim se testira u laboratoriju, a nalazi su gotovi za nekoliko dana.

Ako vam je rezultat pozitivan, antibiotici koje možete primati intravenozno kad počne vaš porod u većini će slučajeva spriječiti da streptokok prijeđe na bebu.

Foto: Freepik