Trudnoća i porođaj

Bolovi tijekom poroda – kako se nositi s njima

bolovi tijekom poroda

Vi ste jedina osoba koja zna koliko bolova možete podnijeti, pa ako želite nešto protiv bolova (čak i ako ste se prethodno grozili takve pomisli), imate potpuno pravo na to.

Bolovi tijekom poroda su stvarnost, ali se primjenama analgetika uvelike mogu olakšati. Preporučujemo vam i ove prirodne metode kako biste smanjili bolove i mogli se nositi s njima, a na vama je da odlučite što ćete isprobati:

BUDITE SAMOUVJERENI

Brojna su istraživanja dokazala da je percepcija porođajnih bolova bila puno niža u žena koje su bile (samo)uvjerene da će uspješno “preživjeti” porođajne muke. Bolovi tijekom poroda mogu se uspješno olakšati pozitivnim razmišljanjem.

KORISTITE BLAGODATI VODE

Analgetski učinci topline i hidromasaže koje će vam pružiti tuširanje jako su dobro poznati. Čak i ako ne rađate u bazenu, možete si priuštiti ne pretjerano toplu kupku kod kuće, u ranim fazama porođajnog doba, koja će vam olakšati trudove. Optimalna je temperatura vode u toj fazi između 35 i 37 stupnjeva Celzijevih. Kako ne biste razmišljali o trudovima, prelijevajte vodu po trbuhu.

ISPROBAJTE TOPLO ILI HLADNO

Eksperimentirajte s toplom bocom vode ili toplim oblozima, ali i s paketom leda zamotanim u manji ručnik, koje ćete držati na donjem dijelu leđa.

RAZMISLITE O AKUPUNKTURI

Istraživanja su pokazala da akupunktura u vrijeme poroda može smanjiti intenzitet bolova čak i skratiti trajanje samog poroda. U Njemačkoj i skandinavskim zemljama nije rijetkost da akupunkturu izvode primalje, a ta se praksa počela širiti i u drugim europskim zemljama.

Doduše, ne znamo za takav slučaj u nas, ali vrijedi se raspitati i o toj mogućnosti.

IZMISLITE SVOJU MANTRU…

koju ćete dijeliti samo vi i vaš partner. Možete si, primjerice, ponavljati: “Ti to…” – dok udišete, “… možeš!” – dok izdišete. Vaš partner ne treba govoriti naglas iste riječi, ali neka nečujno otvara usta i ponavlja ih s vama.

PROUČITE AROMATERAPIJU

Ako vas zanima aromaterapija, savjetujte se s ovlaštenim terapeutom, jer vam različita ulja mogu pomoći u različitim porođajnim fazama.

OPUSTITE MIŠIĆE LICA

Bol može uzrokovati grčenje mišića, kao što smo već rekli. To posljedično može dovesti do jače reakcije na novu bol. Opustite donju čeljust, pomičite ju s jedne na drugu stranu i usredotočite se na opuštanje mišića. To će i ostatak tijela potaknuti na opuštanje.

Foto: Freepik