Trudnoća i porođaj

Inducirani porod – zašto je ponekad neizbježan

Trudnoća traje približno 266 dana ukoliko računamo njen početak od začeća.

Točno vrijeme ovulacije i začeća je nesigurno, te se kao početak trudnoće dogovorno računa od prvoga dana posljednje menstruacije. Trudnoća prema tome traje oko 280 dana ili 40 tjedana, tj. 10 lunarnih mjeseci (po 28 dana), odnosno 9 kalendarskih mjeseci i 7 dana. Prema trajanju, trudnoća se dijeli na nedonošenu, donošenu i prenošenu.

ŠTO JE INDUKCIJA PORODA?

Indukcija poroda definira se kao postupak umjetnog poticanja i započinjanja poroda prije njegovog spontanog početka.

Ovaj postupak podrazumijeva razvoj kontrakcija maternice i sazrijevanje vrata maternice te se provodi u situacijama kada je procijenjeno da je rizik čekanja spontanog početka poroda veći od rizika same indukcije.
Kao i ostali opstetrički postupci i ovaj postupak ima nedostatke i moguće komplikacije i za majku i za bebu koji se moraju dobro procijeniti prije odluke o indukciji poroda.

Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO) svaki četvrti porod  u razvijenim zemljama svijeta započinje indukcijom, dok je učestalost ovog postupka manja u nerazvijenim zemljama svijeta. Učestalost indukcija poroda u Hrvatskoj prema navedenom podatku (HZJZ) iznosio 14,4 % u 2019. godini. Učestalost indukcije poroda globalno je u kontinuiranom porastu posljednjih godina, pa je tako i u Hrvatskoj učestalost indukcije poroda također u porastu od 7,7 % u 2001. do 14,4 % u 2019. godini.
Razlog povećanja učestalosti indukcije poroda je višestruk. Raste učestalost komplikacija u trudnoći koje zahtijevaju raniji dovršetak trudnoće, poput gestacijskog dijabetes (GDM) i hipertenzivnih poremećaja nastalih u trudnoći (gestacijski hipertenzije i preeklampsije).

Navedene komplikacije su u porastu zbog porasta učestalosti rizičnih čimbenika za njihov nastanak, (povišene dobi trudnica, povišenog indeksa tjelesne mase majke, prirasta tjelesne težine majke tijekom trudnoće iznad preporuka, itd). Osim toga, poboljšanje antenatalne skrbi i veća učestalost ultrazvučnih pregleda u prvom tromjesečju doveli su do boljeg određivanja točnog trajanja trudnoće, što je ključan podatak kod započinjanja indukcija poroda radi izbjegavanja prenošenja.

KOJI JE CILJ?

Cilj indukcije poroda je poticanje razvoja istog procesa kojim započinje spontani porod, a koji postepeno dovodi do sazrijevanja vrata maternice i razvoja kontrakcija maternice. Porod se inducira kada klinička procjena ukazuje da je rizik čekanja spontanog početka poroda veći od rizika indukcije.

INDIKACIJE ZA INDUKCIJU PORODA

Najčešća indikacija za indukciju poroda su kasne terminske trudnoće. Na ovaj način se pravovremenom indukcijom mogu prevenirati komplikacije i rizici koje nose prenošene trudnoće. Prema definiciji SZO  i ACOG-a  trudnoća je prenesena kada traje puna 42 tjedna (294 dana) ili više, računajući od prvog dana posljednje menstruacije. Za navedene definicije od iznimne je važnosti točno utvrđivanje trajanja trudnoće prema datumu zadnje menstruacije i ultrazvučnom nalazu u prvom tromjesečju.

Ostale indikacije za indukciju poroda su hipertenzivni poremećaji u trudnoći, dijabetes mellitus u trudnoći, gestacijski dijabetes, kolestaza, zastoj u rastu ploda, manjak ili potpuni nedostatak plodve vode, blizanačka trudnoća, infekcije, itd.

Prilikom donošenja odluke o indukciji poroda važno je procijeniti koristi i rizike indukcije naspram čekanja da porod krene spontano. U odnosu na spontano započete terminske porode indukcija uzrokuje veću učestalost carskih rezova, instrumentalno dovršenih poroda, postpartalnih krvarenja te lošije iskustvo poroda.

Dovršavanjem trudnoća prije navršena 42. tjedna trudnoće izbjegavaju se komplikacije prenesenih trudnoća, koje uključuju povećani neonatalni mortalitet i morbiditet. Rodilje koje rađaju poslije termina imaju veću učestalost postporođajnog krvarenja, ozljeda mekog porođajnog kanala i dovršetka porođaja carskim rezom.

 

danijel bursaćTekst:  Danijel Bursać, dr. med. 
specijalist ginekologije i opstetricije Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur,
te subspecijalizant humane reprodukcije

 

Foto: Pixabay