Trudnoća i porođaj

Jutarnje mučnine u trudnoći – pametna rješenja

jutarnje mucnine

Jutarnje mučnine su problem većine trudnica ali i njemu se lako može doskočiti. Morate paziti što jedete, kakav vam je dnevni ritam i koje pripravke uzimate.

Najpopularnije je mišljenje da jutarnje mučnince nastaju zbog lučenja gonadotropnog hormona. On se počinje lučiti ubrzo nakon začeća, a zatim pomaže u izlučivanju progesterona koji omogućava zdravlje maternice. Kako gonadotropni hormon opušta maternicu da bi beba mogla rasti, tako opušta i probavni sustav. On zato postaje sporiji, kiselina se penje i javlja se refluks te dolazi do nagona za povraćanjem.

BEBA JE NA SIGURNOM

Jutarnje mučnina, pa i ona dnevna i večernja, iako nije ugodna, ne utječe negativno na dijete ako tijekom dana unosite dovoljno hranjivih tvari i tekućine.

I da vas dodatno utješimo, trudnice koje imaju jutarnje mučnine imaju manji rizik od gubitka djeteta u prvom tromjesečju.Ako vam mučnine ometaju svakodnevno funkcioniranje, morate se posebno posvetiti tome da napravite dobar raspored i odgovarajući tajming koji će vam ići na ruku. Važno je jesti malo, ali često. Važno je i unositi dosta tekućine, ali nemojte jesti i piti istovremeno jer tako samo možete pogoršati mučninu. Pričekajte 20 minuta nakon obroka i zatim uzmite tekućinu.

jutarnje mucnine

DODACI PREHRANI

Uzimajte dodatne vitamine i minerale namijenjene trudnicama, posebice ako povraćate, jer ćete tako nadoknaditi izgubljeno. Brojni vitamini koje uzimate sadržavaju željezo koje teško pada na želudac, stoga ih ne uzimajte na tašte. Savjetujte se sa svojim liječnikom oko uzimanje dodatnih pripravaka, pogotovo u vrijeme kada vas muče jutarnje mučnine.

Zgodno je voditi dnevnik prehrane jer ćete tako prepoznati u koje se doba dana i nakon kojih namirnica javlja mučnina, pa tome prilagoditi obroke. Mučnina koju trudnice najčešće nazivaju jutarnjom može vas u principu zadesiti u bilo koje doba dana. Oko 85% trudnica koje ju imaju ujutro, dožive još dvije epizode tijekom dana. Mučnine počinju otprilike u šestom tjednu trudnoće i završavaju, najčešće, u šesnaestom.

KAD MUČNINA POSTANE NEIZDRŽIVA

Jutarnje mučnina kod najvećeg postotka žena ne radi velike probleme, te se uz nju može normalno funkcionirati. To stanje može kod nekih žena biti malo ozbiljnije, te trudnica može čak biti i hospitalizirana.

Ako jutarnje mučnine i povraćanje dovedu do dehidracije, nedostatka elektrolita, ketoze, te gubitka težine. Govorimo o stanju koje se naziva Hyperemesis gravidarum ili trudnička hiperemeza. O ovom stanju govorimo kod trudnica koje povraćaju više od tri puta u danu, te izgube više od pet posto tjelesne mase. Kod 0.3 do dva posto trudnica ovo stanje zahtijeva hospitalizaciju.
Teži oblici svakako se moraju liječiti nadoknađivanjem tekućine i elektrolita. U protivnom mogu imati neželjene posljedice za zdravlje mame i bebe.
Veći rizik od trudničke hiperemeze imaju trudnice mlađe od 30 godina, one s pozitivnom obiteljskom anamnezom ili hiperemezom u prijašnjoj trudnoći, trudnice koje nose curicu ili imaju višeplodnu trudnoću, te žene koje imaju migrene, hipertireozu, gastrointestinalne poremećaje, gestacijski dijabetes

OPREZ!

Ako ste iskušali sve savjete i metode, a jutarnje mučnine se uporno ne smanjuju, obratite se svom liječniku kako bi vam pomogao.

Foto: Unsplash