Trudnoća i porođaj

Anemija u trudnoći – simptomi i liječenje

anemija, trudnoća

Tijekom trudnoće povećava se količina krvi koja kola vašim tijelom. Ali količina hemoglobina (crvenih krvnih stanica koje prenose kisik u krvi i željezo) to nekad ne prati.

Anemija u trudnoći ili slabokrvnost je manje-više uobičajena od 28. tjedna trudnoće. Simptomi mogu uključivati vrtoglavicu, gubitak daha, ubrzano lupanje srca ili stalan osjećaj umora. To se stanje dijagnosticira običnim krvnim testom koji se radi svim ženama u 28. i 36. tjednu trudnoće.

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći se obično liječi tabletama željeza koje, doduše, mogu imati nuspojave poput zatvora i mučnine. Razinu željeza u svome tijelu možete povećati i prehranom, jedući meso, jaja, ribu i sušeno voće (osobito marelice i breskve), melasu, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, grahorice, žitarice obogaćene hranjivim tvarima i kruh. Hrana bogata vitaminom C (svježe voće i povrće) pomaže vašem tijelu da apsorbira željezo, ali izbjegavajte čaj koji sprječava apsorpciju, osobito dok jedete.

Postoje i prirodni pripravci koji su bogati željezom, a možete ih kupiti u ljekarnama. Oni nemaju takve simptome kao tablete.

Slabokrvnost tijekom trudnoće neće utjecati na bebin razvoj. Također, zbog nje nećete biti skloniji gubitku veće količine krvi tijekom poroda, ali ako se to dogodi, vaše se tijelo neće s time dobro nositi. Zbog toga će vam vaš ginekolog pomoći da vratite razinu željeza u normalu prije poroda.

U iznimnim slučajevima neke žene znaju prije poroda dobiti transfuziju željeza, a neke će poslije trebati dobiti transfuziju krvi.

No nema mjesta panici – većina budućih majki lako se nosi s anemijom u trudnoći i uspješno je pobjeđuje.

Foto: Freepik