Trudnoća i porođaj

Izaberite dobrog ginekologa – važno je pogotovo tijekom trudnoće

izaberite dobrog ginekologa

Trudnoća je vrijeme puno pitanja i nedoumica, uzbudljivih osjećaja, nepoželjnih i poželjnih promjena.

Odlasci ginekologu na preglede, kontrole, vađenja krvi, ultrazvuk su dio svakodnevice, ali vaš ginekolog je onaj kojem se prvo trebate obraćati. On vodi vašu trudnoću i njemu trebate postaviti sva bitna i nebitna pitanja. Jer, zapamtite to, a posebno sada kada ste trudni, ne postoji glupo pitanje!

Teško je naći dobrog liječnika s kojim ćete kliknuti na prvu, a posebice je teško naći pravog ginekologa jer većina ima puno pacijentica. No, trudnoća je posebno vrijeme u kojem si morate dati mogućnost naći nekoga tko će vas voditi kroz nju. 

Ovo su pitanja koja, ako vas muče, morate postaviti svom ginekologu i ono najvažnije – ne se sramiti. 

Strah me trudnoće / majčinstva!

Strah je normalni dio trudnoće. Uskoro ćete postati majka, morate roditi što je i komplicirano i bolno, a hormoni tek pronalaze svoj balans. Recite liječniku što vas muči, razgovarajte o svojim strahovima, tražite pomoć.

Mentalno zdravlje trudnica je istovremeno i jako i krhko, a pomoć vam je i više nego potrebna. 

Imam loše misli i ne mogu spavati!

Trudnoća je drugo stanje, pogotovo ako nije planirana i veliko je iznenađenje. A osim toga velika je to promjena za koju imamo vrlo malo vremena za navikavanje. Liječniku recite svoje loše misli, pričajte mu o nesanici, kažite što vas tišti. U konačnici, predložit će vam psihologa s kojim možete razgovorom razriješiti svoje strahove i loše misli. 

Pušim/ pijem i ne mogu prestati!

Pušenje u trudnoći nije dobro i to će vam svako reći, ali morate zapamtiti da niste loša majka zbog toga već upravo suprotno. Prvi korak prema rješavanju nikotinske / alkoholne ovisnosti je traženje pomoći.

Liječnik će vas u tom slučaju savjetovati, naručiti na dodatne pretrage jer pušenje / pijenje u trudnoći ima preko nekoliko neželjenih posljedica (odvajanje posteljice, loš razvoj pluća, usporeni rast fetusa…). 

Imam više partnera!

To što ste trudni ne znači da ste u monogamnoj vezi, braku i u kućici sa cvijećem. No, više partnera donosi sa sobom neke rizike od čega su najbitniji spolno prenosive bolesti. Ginekolog će vam u tom slučaju uzeti i briseve na spolno prenosive bolesti i uputiti u daljnju obradu. 

Nisam s ocem djeteta / ne znam tko je / ne želi imati veze s djetetom

Otac djeteta ginekologu uopće nije bitan za fiziološki razvoj trudnoće, jer u konačnici pregledava samo vas, a vi ste trudni. Bitno mu je jedino imate li potporu, u kakvim uvjetima živite i kakvo je vaše psihičko zdravlje. Stoga, obratite se ginekologu s punim povjerenjem odmah na početku, da mirni idete u rađaonu.

Partner me zlostavlja!

Ovo je vrlo važno i nešto što nikako ne biste trebali kriti od ginekologa jer vas može zaštititi i pružiti vam važne informacije o tome kako da se sami zaštitite. 

Planiram putovati

Putovanje sa sobom nosi neke rizike, a pogotovo u kasnijoj trudnoći od kojih je najočekivaniji – rađanje u stranoj zemlji. Doktor će vas savjetovati kako se ponašati na putovanju, uputiti vas u potrebna cjepiva i zabrane za trudnice. Najbolje vrijeme za putovanje je drugo tromjesečje jer nosi najmanje rizika. 

Boli me… / Imam problema sa…

Sve što vas boli bilo da je riječ o bubregu ili koljenu ili imate problema s aknama ili opadanjem kose – recite ginekologu. Ponekad i naizgled nevažan simptom upućuje na problem koji je lako rješiv ako se na vrijeme otkrije. 

Jedem previše / premalo

Krajnosti nisu dobre, sredina je zlatna s razlogom, a pogotovo kada je riječ o prehrani u trudnoći. Visoki unos “praznih” kalorija poput slastica i sokova neće povoljno utjecati na trudnoću zbog rizika od gestacijskog dijabetesa. Isto tako ako imate gubitak teka, ravno liječniku!

Foto: Pexels