Razvoj bebe

Razvoj bebe: Velikih 12 mjeseci je iza nas

razvoj bebe, 12 mjeseci

Ovo je čarobno vrijeme kada beba konačno napuni godinu dana! Ako još nije, vaša beba od 12 mjeseci će uskoro napraviti prve korake.

Što sada radi?

Stigla je do svog prvog rođendana i vaša beba nije više tako bebasta. Hranjenje postaje zabavno jer beba od 12 mjeseci pokušava žlicom pogoditi usta ili uopće hranu. Igra u toj dobi postaju aktivnije, glasnije i više orijentirane na jačanje tijela.

Slaganje i rušenje su omiljena aktivnost, kao i bacanje igračaka. Bebe u dobi od 12 mjeseci ne razumiju opasnost, pa pripazite da je igra sigurna.

Kako komunicira?

Upiranje prstom u stvari poboljšalo je vašu komunikaciju, a sada u dobi od godine dana možete očekivati i prve slogove, te “tu” i “još.”

Kako možete pomoći?

Rutina je vrlo bitna za bebe s 12 mjeseci, stoga ponavljanje važnih aktivnosti poput kupanja, odlazaka na spavanje u isto vrijeme, pranje zuba i obiteljskih obroka, garantira manju mogućnost nervozne bebe.

Naime, bebe u toj dobi bebe će često biti nervozne pred odlazak na spavanje, ili će se unervoziti nakon igre. Vaša utjeha, ali i ponavljanje rutine će im pomoći da se bolje nose sa dnevnim aktivnostima.

Ovo je idealno vrijeme da se počnu brojati stepenice, pokazivati psi i mačke na ulici, imenovati sve jednostavne objekte koji nas okružuju, te pjevati jednostavne pjesmice.

Foto: 123RF