Bebe i mališani

Regresija sna bebe s devet mjeseci: Gledaj me! Ja stojim!

regresija sna bebe

Regresija sna bebe najčešće se događa u trenutku velikih životnih prekretnica, a ključ za rješenje problema je prepoznati koje su to prekretnice i kako se nositi s njima.

Oko devetog mjeseca života mališani doživljavaju dvije velike životne prekretnice: Postaju dovoljno snažni da se postave na noge i postaju svjesni svijeta oko sebe. I ovisnosti o roditeljima!

S devet mjeseci bebe već znaju sjediti i dizati se iz ležećeg u sjedeći položaj. A vježbanje te vještine postaje najzanimljivije kada je vrijeme za spavanje. I beba je u pravu! Vještina se treba vježbati, ali ne kada je vrijeme za spavanje. Stoga svojemu mališanu omogućite dovoljno vremena za istraživanje svojih novih mogućnosti tijekom dana i istodobno će se moriti i i biti vrlo zadovoljan što je vježbao svoje nove vještine.

E tada dolazi do regresije sna bebe!

Vidi me!

Bebe u toj dobi ne razumiju baš da su umorne i kada su umorne. Pa umjesto da idu spavati ili nastave spavati kada ih mama stavi u krevetić, one se krenu meškoljiti, pa ustajati, pa plakati za mamom i tako u krug.

Tada nastupa regresija sna bebe jer ima hrpu vještina koja mora isprobati, žalosna je jer nema mame i umorna je. Nemir i frustracije tada nastupaju, pa se mališani često i opiru odlasku u krevet. No, i to će proći.

Sve je to normalno

Kada se bebač probudi da bi vježbao tu svoju novu vještinu, najčešće će promotriti sobu u kojoj se nalazi i briznuti u plač. Naime, uhvatila ga je tjeskoba jer vas ne vidi u sobi. To se zove separacijska tjeskoba i dosta često zna biti okidač za regresiju sna kod beba.

Naime, beba se boji vašeg odlaska i zato ne želi zaspati, odnosno ne može se uspavati nakon buđenja. Omogućite bebi što više zajedničkog vremena tijekom dana u maženju i igri.

Foto: Freepik

Čitajte još o spavanju beba: