Razvoj bebe

Razvoj bebe: Beba već ima devet mjeseci

razvoj bebe, devet mjeseci

Bebe od devet mjeseci obožavaju igru i to s roditeljima, ali igračke više nisu samo slagalice i plišanci već sve što ih okružuje, pa ćete se često naći u situaciji da govorite NE.

Što sada radi?

Do devetog se mjeseca razvilo bebino pamćenje i svijest o onome što je okružuje pa brzo raspoznaje poznate i nepoznate situacije – zbog toga je i dalje nepovjerljiva prema strancima.

U toj dobi beba se voli igrati sa svime što nije igračka, pa će mama i tata govoriti više NE nego obično. Puzači sada već imaju kilometražu po stanu, te se sjećaju gdje što stoji.

Oni koji nisu još propuzali uskoro hoće, ali se u međuvremenu pomiču držeći za namještaj.

Kako komunicira?

Prepoznaje imena nekih ljudi, mjesta i predmeta i mogla bi znati što znače određene naredbe, poput „daj mi“ ili „ne“. Od sada pa nadalje u svakom bi trenutku mogla prozboriti svoju prvu pravu riječ, „pa-pa“ ili „tata“. Nemojte paničariti ako još ne govori, svaka se beba razvija različito.

Kako možete pomoći?

Pokušajte dobiti odgovor od bebe neprestano s njom razgovarajući i ponavljajući riječi. Pjevajte joj, ponavljajte riječi rime i igrajte se skrivača. Obožavat će to.

Šetnje i pričanje je bebi od devet mjeseci i dalje velika stvar stoga puno vremena na zraku gdje će beba vidjeti i upoznati različite stvari će učiniti čuda za njen vokabular.

Igra s mamom i tatom je najveća zabava, pa se potrudite da barem sat vremena dnevno provedete u igri.

 

Foto: 123RF