Bebe i mališani

Zašto neke bebe spavaju bolje nego druge?

Pitajmamu Spavaju

Bebe koje loše i nemirno spavaju za to možda i imaju predispoziciju. 

Čini li vam se ponekad da sve bebe oko vas tako lako i slatko spavaju te da samo vi imate problema? A nema neispavane osobe, do majke koja muku muči s djetetovim snom.

Studijom provedenom na gotovo 1500 trudnica pokušalo se rasvijetliti ovaj fenomen. Otkriveno je da će bebe mama koje su tijekom trudnoće bile lošeg mentalnog i fizičkog zdravlja imati poteškoća sa spavanjem. Bez obzira koliko ovi podaci bili točni, to je još dodatni razlog zašto paziti na ženino zdravlje za vrijeme trudnoće. 

Zašto neke bebe spavaju lošije?

Opće je poznato da stanja kao anksioznost, depresija, stres i obiteljsko nasilje mogu dovesti do loših zdravstvenih ishoda dojenčadi. No, sada se smatra da utječu i na kvalitetu sna. Moglo bi se onda zaključiti da neke bebe imaju već u maternici predodređeno kakve će im biti navike spavanja. Ne ovise previše o njima, nego po ovim novim istraživanjima, o životnom stilu njihove mame. 

Studijom je također otkriveno da veliki postotak mama, njih oko 60 posto ima problema s bebinim snom najviše tijekom prve godine života. Od tih 60, 20 posto je prijavilo “ozbiljnije i teže” probleme, a smatra se da su one tijekom trudnoće imale problema s psihičkim ili fizičkim zdravljem. 

Dakle, stručnjaci su zaključili da će na djetetov san znatno više utjecati majčina dobrobit nego njezine roditeljske metode. S tim novim informacijama, nadaju se, ženino zdravlje tijekom trudnoće dobit će još veći prioritet.  Fizičko, koje nam svima prvo pada na pamet, ali i ono zanemareno emocionalno, njenoj obitelji i liječnicima trebalo bi biti u prvom planu. 

Foto: Freepik