Bebe i mališani

Regresija sna mališana: imam dvije godine i baš super pričam!

Regresija sna malisana

Regresija sna mališana zna biti zeznuta, ali ovo je jedna od posljednjih koje ćete proći. Iduće slijedi samo pokoje buđenje!

Od svih regresija sna mališana, ova faza je najmanje zahtjevna. Vaš mališan već se izokretao, sjedio i skakao, plakao i ležao u svom krevetiću. Sada će ležati i pričati sam sa sobom!

Pričajuća regresija sna mališana

U dobi od dvije godine mališani će postati brbljavi, a njihovo pričanje pratit će ih u krevet. Oni većinu noći spavaju dosta dobro i tvrdo, ali su im odlazak na spavanje i buđenje prilika da se porazgovaraju sa samim sobom.

I to nije neki veliki problem, a najčešće će proći sam od sebe. Jedino trebate voditi računa o tome da im ne bi dali još jedan poticaj za ostati budan:

  • Neka im bude ugodno u sobi
  • Pokušajte stišati sve zvukove na koje možete utjecati
  • Zamračite prostoriju
  • Neka bude ugodna temperatura od 18 do 20 stupnjeva

Tijekom dana što više razgovarajte s njima i potičite njihovo pričanje. Čitajte im priče na glas, razgovarajte o svemu što vidite i vani i unutra kako bi što više razvijali njihov govor.

Štrajk sna

Ono što će vas više mučiti od pričanja i brbljanja je – štrajk sna. On će se manifestirati u regresiji sna mališana popodne. Naime, dvogodišnjaci su mali ljudi koji već dovoljno razumiju svijet oko sebe, a najviše svoje roditelje, pa bi mogli zahtijevati da ostanu budni nakon/prije ručka. I ne dajte se uvjeriti da njima ne treba san, itekako im treba!

Razdoblje popodnevne regresije sna mališana trajati će otprilike dva tjedna, a jedini savjet koji vam može dati glasi: Izmorite ih prije spavanja. I da, ne daje se obeshrabriti!

Foto: Freepik

Čitajte još o spavanju beba: