Tata

Tata kao i mama

tata i beba

I tata može uspješno sudjelovati u ranom povezivanju sa svojom bebom

Tko bolje zna o svom djetetu od mame i tate. No, mama uglavnom preuzimaju svu brigu o bebici, u ranim danima babinja dok tata preuzimaju brigu o mami.

To ne mora biti tako!

Iako su mame djeci primarni izvor hrane i utjehe i tate jednako uspješno mogu sudjelovati u ranom povezivanju sa svojom dječicom.

Tata, pročitaj naše savjete o tome kako se družiti i zbližiti s bebicom
Budite na porodu

Svaki tata koji je prisustvovao porodu svog djeteta reći će vam da ne postoji ništa ljepše i strašnije od toga. No, isto tako će vam reći da ne postoji ljepši osjećaj od onoga kad vas mala ručica primi za prst, a vi imate osjećaj da cijeli svijet držite na prstu.

Sudjelujte u hranjenju

Nema veze što mama doji i vi također možete biti dio cijele priče. Budite s partnericom tijekom dojenja, neka vas beba drži za prst ili je samo nježno mazite po glavici. Također, uvijek možete preuzeti podrigivanje nakon papanja!

Mazite se!

Koža na kožu kontakt je iznimno bitan, i to ne samo mamama. Skinite gornji dio majice i naslonite bebicu na sebe. Vidjet ćete koliko će beba uživati, a i vi!

Pustite mamu da spava/ pije kavu / gleda seriju!

Ne, ozbiljno pustite je. Osim ako beba nije gladna. Nema panike, vi to možete i vi to znate, a i ako mislite da ne znate budite sigurni da će vam doći intuitivno. Nosite se, nunajte, mazite, plešite… Izađite u šetnju, napravite krug oko zgrade – neka to bude vaše vrijeme s bebom.

Šećite svoju bebu

Bebe će do prvog mjeseca života kompletno formirati sluh, dok će vid formirati do sedmog mjeseca. To znači da se bebe oslanjaju na sluh kao primarno osjetilo. Pričajte svojoj bebi, pjevajte, čitajte joj novine ili knjigu – nije bitno što. Bitno je da se beba opušta uz zvuk vašeg glasa.

Foto: Pitajmamu