Tata

Kako biti dobar tata?

Pitajmamu Kako Biti Dobar Tata

Naravno, svima nam je jasno kako očinstvo ne dolazi s uputama za uporabu, no postoje smjernice koje vam mogu pomoći da, kao očevi, što bolje vodite djecu kroz život.
Evo nekoliko savjeta kako biti dobar tata?

Apsolutna i bezuvjetna ljubav

Pobrinite se da vaša djeca u svakome trenutku svojeg života znaju da ih volite, bez obzira na razočaranja i ljutnju, a najbolji način da to postignete jest da im svakoga dana kažete koliko ih obožavate.

Bez laži

U svakom trenutku budite iskreni prema djeci, no to nužno ne znači da ih morate opterećivati svim pojedinostima iz svojeg života, svim ambicijama, strahovima i životnim razočaranjima.

Odgajajte ih tako da budete primjer

Djeca više pažnje obraćaju na ono što radite nego na ono što govorite, i ne treba im dugo da shvate da su vaše riječi isprazne ako ih ne potkrijepite djelima. Ne očekujte perfekcionizam – Svi roditelji žele najbolje za svoju djecu, no ona, kao i svi ljudi, pa i vi, griješe. Dopustite svojoj djeci da budu djeca, oprostite im sve nestašnosti i pogreške jer će i oni oprostiti vaše.

Uvijek ih saslušajte

Obratite pozornost na to što vaša djeca govore, nemojte da njihove riječi uđu na jedno a izađu na drugo uho. Na taj im način možete pružiti potporu ili utjehu u trenutku kada je najpotrebnije.

Budite uzor

Željeli vi to ili ne, vaša djeca kada odrastu žele biti baš poput vas ili će tražiti partnera najsličnijeg vama. Živite čestito i ponosno, poštujte sva obećanja koja ste dali, jedite zdravo, vježbajte, bavite se stvarima koje vas usrećuju i odnosite se prema bračnom partneru s ljubavlju i poštovanjem.

Nikada, ni pod koju cijenu, ne ismijavajte i ne ponižavajte svoju djecu

Vašoj djeci je potrebna potpora, a ne kritika. Život će ih dovoljno gaziti, ismijavati, ponižavati i sramotiti, stoga im vi stvarno ne morate, pa čak ni u šali, dodatno uništavati samopouzdanje.

Smijte se, plešite i pjevajte

Nemojte dopustiti da zbog svojih životnih briga propustite šansu da se smijete, plešete i pjevate sa svojom djecom. Život je prekratak, a djeca prebrzo odrastu da biste potratili njihovo djetinjstvo neprestano razmišljajući o financijskim i inim problemima.

Poštujte njihov izbor

Možda ste uzor svojoj djeci, no to nužno ne znači da će oni raditi sve što vi radite ili voljeti što vi volite. Kako smo svi različiti, dopustite klincu da samo odabere stvari koje ga vesele i zadovoljavaju. Spoznavanje što čini vaše dijete posebnim i različitim od druge djece jedan je od najboljih dijelova očinstva.