Trudnoća i porođaj

Trudnički trbuh treba voljeti, a evo i zašto…

Trudnički trbuh

Trudnički trbuh zaista je vrijedan divljenja – u sebi nosi maleni život, a istovremeno je savršeno prilagodljiv i trudnoći i ženi. Pa i kasnije, nakon trudnoće!

Evo zašto trebate voljeti svoje tijelo, a naročito trudnički trbuh:

RASTEZANJE

Dok trbuh raste, vaša će se koža rastegnuti do 400%, što može uzrokovati strije. Koža se može rastegnuti samo do određene mjere prije nego što kolagen i elastin popucaju ostavljajući ožiljke ispod površine.
Strije možete izbjeći redovitim vlaženjem kože što će joj povećati elastičnost. Najbolji je izbor ulje koje se lagano upija. Počnite s mazanjem dva puta dnevno već u ranoj trudnoći, posebice nakon tuširanja kada su pore na koži otvorene.

LJEPOTA TIJELA

Tamna crta, koja se naziva linea negra, može se pojaviti na donjem dijelu trbuha oko 12. tjedna. Također, možda ćete primijetiti nove dlačice na trbuhu, no i one i tamna crta nestat će unutar šest tjedana nakon poroda.

Neke žene obožavaju svoj trbuh, a neke pak žale zbog gubitka vitkog struka. Morate se naviknuti na novi oblik svoga tijela. Promatrajte ga u ogledalu i usredotočite se na to kako je čudesno. Budite ponosni na svoj trbuh.

SVI OBLICI I VELIČINE

Velik, malen, okrugao, kvadratičan – trbusi mogu biti svih veličina i oblika. Većina trbuha postaje vidljiva nakon otprilike 22. tjedna trudnoće. Od tada će rasti oko 2,5 cm mjesečno, sveukupno do 100 cm. Na veličinu trbuha utječe genetika, vaša veličina, veličina bebe i stanje trbušnih mišića.

Ako ste zabrinuti zbog rasta svog trbuha, zamolite liječnika za dodatni pregled. Trbuh koji sporo raste može biti pokazatelj da i beba sporo raste, a doista velik trbuh trudničkog dijabetesa.

OSJETITE POVEZANOST

Dodir je snažan način da promijenite osjećaje prema svojem tijelu. Masaža trbuha usredotočit će vaše misli na taj dio tijela i pomoći vam da na trbuh gledate kao na dom svoje bebe koji treba štititi.

TUŠIRAJTE SE UJUTRO

Trbuh koji neprestano raste može tijelo učiniti tromim i teškim, stoga se ujutro prvo okrijepite mlakim tušem. Koža u trudnoći može postati suha pa je najbolje tuširati se toplom a ne vrućom vodom, koja ju dodatno isušuje, i koristiti gel za tuširanje koji vlaži.

PROMJENE KOJE NE SMIJETE ZANEMARITI
  • Ako neko vrijeme niste osjetili da se beba miče, nazovite liječnika. Možda samo nema dovoljno prostora za kretanje, ali bolje je provjeriti.
  • Bolovi u trbuhu mogu biti Braxton-Hicksove kontrakcije (lažni trudovi) ili trudnički bolovi, no razgovarajte s liječnikom kako biste uklonili svoje bojazni.

Foto: Freepik