Trudnoća i porođaj

Porod je krenuo- znate li koji su prvi znaci bebinog dolaska?

Porod j je krenuo

Proveli ste otprilike 40 tjedana pripremajući se na dolazak vaše nove omiljene osobe i sad vam se čini da je svaki neobičan trzaj upravo početak trudova i znak da je porod počeo. Porod je krenuo, ali niste sigurni je li to to – saznajte u našem članku!

Porod je krenuo ili možda nije? Niste 100% sigurni kako će to uopće izgledati? Bez brige – postoje znakovi ranog poroda koji će vas voditi u smjeru držanja vaše bebice u rukama.

Niti jedan porod nije isti kao bilo koji drugi. Ne čudi stoga da mnoge trudnice s nestrpljenjem i nesigurnošću čekaju taj važan trenutak kad će osjetiti znak da je porod počeo. Ipak, lako se prevariti.

Posebno zato što je svaka žena pogledala sigurno mnoštvo filmova u kojima trudnici dramatično puca vodenjak. Porod je krenuo, ali prije aktivnog dijela postoje neki znakovi koji će vam reći da ste “u terminu”.

  1. Beba se spušta

Ovo je jedan od ranijih znakova da je porod blizu – beba se spušta niže, prema dnu zdjelice i trudnica to ponekad može osjetiti. No, trik je u tome što se ovo može dogoditi i nekoliko tjedana prije nego porod počne, ali i tek nekoliko sati. Beba se spusti bliže „izlazu“ kako bi se spremila za porod, a za ženu to znači manji pritisak na dijafragmu, ali veći na mjehur.

  1. Jaki i redovni trudovi

Maternica se tijekom cijele trudnoće priprema za porod, pa žena tako može tijekom većeg dijela trudnoće osjetiti lakše kontrakcije. No, pravi trudovi javljaju se uglavnom s pravilnim razmacima i jači su od lažnih kontrakcija. Okvirno pravilo je – ako se javlja više od šest trudova u sat vremena i ako postaju jači, te se javljaju u određenim intervalima – beba je na putu.

Saznajte više: Kako potaknuti trudove?

Lažni trudovi, tzv. Braxton-Hicksove kontrakcije, ne javljaju se s pravilnim razmacima i s vremenom prestaju.

  1. Pucanje vodenjaka

E, to je ono filmsko. Osim što najčešće ne izgleda baš kao da je nekoliko litara vode pljusnulo na pod u sekundi. Nakon pucanja vodenjaka mogu proći i dani prije nego porod počne. Iako ne morate iste sekunde juriti u bolnicu, kad vam se to dogodi svakako se savjetujte s ginekologom koji će vam savjetovati što učiniti po boji i mirisu plodne vode.

  1. Bol u križima i grčevi

Ovo je jedan od klasičnih simptoma trudova i znak da je porod počeo. Žena može osjetiti povećani pritisak na zdjelicu ili grčeve, a moguće i tupu bol u križima.

  1. Krvavi vaginalni iscjedak

Nekoliko dana prije nego počne porod trudnica može primijetiti krvavi iscjedak. On je posljedica otpuštanja sluzavog čepa koji zatvara cerviks tijekom trudnoće. Kako se cerviks opušta u pripremi za porod, tako čep ispadne i trudnica ga može, ali i ne mora primijetiti.

  1. Povraćanje ili proljev

Neke trudnice, iz neobjašnjivog razloga, na početku poroda imaju učestalu i meku stolicu, dok neke čak i povraćaju.

Foto: Freepik