Trudnoća i porođaj

Iscjedak u trudnoći – je li to normalna pojava?

iscjedak u trudnoci

Vaginalni iscjedak u trudnoći uobičajena pojava i to u obilnijim količinama. No, neki iscjedci su normalni, a neki će zahtijevati posjet ginekologu.

Vaginalni iscjedak u trudnoći je normalna pojava pogotovo u obilnijim količinama. Čak je i jedan od prvih simptoma trudnoće i pojačani iscjedak.

Što očekivati?

Tijekom trudnoće, od samog početka iscjedak će biti svakodnevna pojava svake trudnice. Što će trudnoća odmicati iscjedak će postajati obilniji, a vrhunac će doživjeti pred sam porod.

Što ga uzrokuje?

Vaginalni iscjedak je odgovor ženinog tijela, a posebice vagine na obranu od infekcija. Razine hormona koja se mijenjaju tijekom normalnog menstrualnog ciklusa mijenjat će i strukturu, boju i miris iscjetka. Tako ni trudnoća neće biti iznimka.

Za razliku od menstrualnog ciklusa za trudnoću će biti zaduženi drugi hormoni koji će jednako tako proizvoditi iscjedak. S izuzetkom što će on tijekom trudnoće biti otprilike iste boje i mirisa, a varirat će u gustoći i količini.

vaginalni iscjedak

Što je normalno?

Normalni vaginalni iscjedak u trudnoći bi trebao:

 • biti bijele boje
 • biti tanak, a ponekad i proziran
 • imati blagi miris

Pred sam kraj trudnoće iscjedak može biti i gušći te češći, a u njemu se mogu pojaviti i tanke crvene ili smeđe linije. To je najčešće znak da se porod približava.

Što nije normalno?

Iscjedak u trudnoći ne bi smio:

 • biti smeđi, žuti ili zeleni
 • biti grudasti
 • biti neugodnog mirisa
 • iritirati, svrbiti ili crveniti kožu

Takav iscjedak je znak ili gljivica ili znak infekcije i trebali bi se odmah javiti liječniku. Gljivice su uobičajena pojava kod žena, a pogotovo u trudnoći i ako se uoče na vrijeme liječenje je jednostavno i lako.

Također, infekcije koje uzrokuju abnormalne iscjetke su najčešće znak spolno prenosivih bolesti koje su naročito opasne tijekom trudnoće. Razlog tomu je što se neotkrivene prenose s majke na dijete tijekom porođaja.

Vaginalni iscjedak može značiti i problem s trudnoćom odnosno plodom pa se u slučaju pojave abnormalnog iscjetka uvijek treba savjetovati s liječnikom.

Što mi može pomoći?

Vaginalni iscjedak je dobrodošla pojava jer se radi o obrambenom mehanizmu tijela od infekcija. Što je pogotovo bitno tijekom trudnoće!
No, vaginalni iscjedak može biti neugodan pogotovo ako je obilniji. Stoga, valja slijediti neke jednostavne upute kako bi trudnice sebi osigurale maksimalnu udobnost:

 • koristiti pamučno donje rublje
 • redovito održavati intimnu higijenu toplom vodom i čistim ručnikom
 • koristiti širu odjeću odnosno onu koja ne steže u području genitalija
 • smanjiti unos šećera, a povećati unos jogurta i namirnica sa “zdravim” bakterijama

Foto: Pexels