Trudnoća i porođaj

Simptomi trudnoće – stiže beba!

trudnoća, trudnički simptomi
Foto: Freepik

Malo žena uspije prebroditi devet mjeseci a da ne upozna makar i djelić „tamne strane“ trudnoće. Neizbježno je, naše će nas tijelo iznenaditi. Simptomi trudnoće mogu biti jutarnje mučnine, neugodni vjetrovi, pa sve do neobjašnjivih grčeva ili čak krvarenja.

U svakom slučaju pokušajte ne paničariti – koliko god zastrašujući simptomi trudnoće bili, oni najčešće samo znače da se vaše tijelo prilagođava svom dosad najvećem izazovu. Nastavite čitati i otkrijte uobičajene trudničke tegobe s kojima biste se mogli suočiti i naučite kako ih riješiti na za vas i bebu siguran način.

Simptomi trudnoće:
1. Jutarnja mučnina

IMATE GA AKO… Diže vam se želudac od jakih mirisa poput kave ili parfema i osjećate mučninu.
ZAŠTO? Nitko ne zna sa sigurnošću, no znanstvenici okrivljuju visoku razinu estrogena i humani korionski gonadotropin. Drugi pak vjeruju da se radi o preniskom unosu ugljikohidrata, jer u trudnoći trošite nevjerojatnu količinu energije.
KADA? Najčešće se javljaju između 6. i 12. tjedna, no nažalost mogu trajati i duže.
POMOĆI ĆE… Mali obroci pravilno raspoređeni tijekom cijeloga dana. Jedite hranu koja ne pada teško na želudac, poput banana, riže, jabuka i tosta. Nažalost, novija istraživanja tvrde da nema lijeka protiv jutarnje mučnine, no dobar san i šetnje na svježem zraku napunit će vas potrebnom energijom da ih lakše izdržite.
POTRAŽITE POMOĆ… Ako vam je mučno više od tri puta na dan, ako povraćate čak i tekućinu, ako gubite na težini ili nađete krv u sadržaju koji ste povratili, vrijeme je da se obratite liječniku. Oko dva posto žena razvije tešku mučninu – hypermesis gravidarum – i trebaju infuziju kako bi njihovo tijelo nadoknadilo izgubljenu tekućinu.

2. Vaginalne promjene

IMATE GA AKO… Primijetili ste promjene u boji, mirisu ili gustoći svojeg vaginalnog iscjetka.
ZAŠTO? Trudnički hormoni pojačavaju iscjedak.
KADA? Od samog početka trudnoće, no najgore je u trećem tromjesečju kada je pritisak na cerviks najjači.
POMOĆI ĆE… Nosite pamučne gaćice (ali ne tange!) kako biste izbjegli dodatnu iritaciju. Možete koristiti i dnevne uloške, no tampone zaboravite jer tako riskirate moguću infekciju.
POTRAŽITE POMOĆ… Ako primijetite da je iscjedak drastično promijenio boju, miris, postane zaista obilan ili nađete tragove krvi u njemu – svakako se javite liječniku jer su to simptomi infekcije. Radi se o vrlo učestalom problemu, no srećom rješava se vrlo jednostavno.

SAZNAJTE VIŠE – Iscjedak u trudnoći
3. Vjetrovi

IMATE GA AKO… Osjećate se naduto i razvili ste neugodnu naviku ispuštanja vjetrova u društvu.
ZAŠTO? Visoka razina progesterona usporava probavu, pa se hrana duže zadržava u vašem probavnom sustav. To znači da bakterije imaju više vremena da je „rastave“, a to stvara vjetrove.
KADA? Od početka pa do kraja. A što ste veći, to je gore – maternica vam pritišće probavni sustav pa je sve teže kontrolirati kad ćete pustiti vjetar.
POMOĆI ĆE… Smanjite unos „glasne hrane“ poput graha, graška, luka, začina i žitarica s visokim udjelom vlakana. I jedite polako – što manje zraka progutate, manje ćete ga i ispustiti.
POTRAŽITE POMOĆ… Vjetrovi nisu opasni, no ako uz to patite i od zatvora, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o lijekovima sigurnima za trudnice.

4. Umor

IMATE GA AKO… osjećate bilo što na ljestvici „malo sam pospana“ pa sve do potpune iscrpljenosti.
ZAŠTO? Ponovo ta visoka razina progesterona, ali ovaj put uzrok može biti i anemija koja je prilično učestala u trudnoći.
KADA? Najgore je obično prvo i zadnje tromjesečje.
POMOĆI ĆE… Puno spavajte i prihvatite pomoć koju vam nude prijatelji i obitelj. Anemiju ćete spriječiti ako nastavite jesti hranu bogatu željezom: crveno meso, zeleno lisnato povrće i jaja.
POTRAŽITE POMOĆ… Ne morate zakazivati poseban sastanak kod liječnika osim ako se zaista ne osjećate iznimno slabo. Na redovitim pregledima kontrolira se vaša razina željeza u krvi, pa ako postoje naznake za anemiju, vaš će liječnik to na vrijeme primijetiti.

trudnoća, trudnički simptomi
Foto: Freepik
5. Grčevi ili krvarenje

IMATE GA AKO… osjećate laganu, tupu bol ili pak oštru i intenzivnu, odnosno ako u iscjetku primijetite svijetlosmeđe tragove ili pak teško krvarenje.
ZAŠTO? Grčeve može uzrokovati istezanje vaših ligamenata, a lagano krvarenje može nastati kad se fetus ugnijezdi u stijenku maternice.
KADA? Krvarenje zbog gniježđenja događa se obično onda kad biste trebali dobiti menstruaciju, no grčevi i ostala krvarenja mogu se dogoditi bilo kada.
POMOĆI ĆE… Namakanje u kadi, uporaba termofora ili uzimanje paracetamola protiv grčeva.
POTRAŽITE POMOĆ… Uvijek se isplati razgovarati s liječnikom o krvarenju i bolovima – ako ništa drugo, može vas umiriti. No hitno ga morate posjetiti ako počnete jako krvariti, nađete krvne ugruške, osjećate snažnu bol ili bol koja traje duže od 24 sata ili vas počne probadati na bočnoj strani trbuha. To su sve mogući znaci pobačaja ili izvanmaternične trudnoće. Ali ne paničarite – to nije nužno i vaša dijagnoza.

6. Slabi mjehur

IMATE GA AKO… neprestano jurite na WC.
ZAŠTO? Kada ste trudni, vaše tijelo sadrži više tekućine, pa stvarate i više urina. S druge strane, vaša maternica može stvarati pritisak na vaš mjehur, pa vam se čini da trebate piškiti čak i kada to nije tako.
KADA? Od početka pa do kraja trudnoće, no stanje se pogoršava proporcionalno povećanju vašeg trbuha.
POMOĆI ĆE… Izbjegavajte diuretike koji izbacuju vodu iz vašeg sustava – to uključuje čaj i kavu. Također, nagnite se lagano naprijed dok mokrite kako biste ispraznili i mjehur.
POTRAŽITE POMOĆ… Ako osjetite peckanje dok mokrite, javite se liječniku. Urinarne infekcije vrlo su česte u trudnoći, no nemate razloga za brigu jer se lako liječe.

7. Braxton-Hicksove kontrakcije

IMATE GA AKO… osjećate stezanje maternice, kao da imate trudove ali vrlo neredovite, nepravilne i prilično blage.
ZAŠTO? Na taj se način vaša maternica priprema za porođaj.
KADA? Nakon 20 tjedna trudnoće.
POMOĆI ĆE… Pijte puno tekućine i idite redovito na wc, jer i slaba hidratacija i pun mjehur mogu potaknuti Braxton-Hicksove kontrakcije. Polagano i pravilno disanje može pomoći odagnati nelagodu.
POTRAŽITE POMOĆ… Ako vaš termin nije blizu, a čini vam se da imate trudove, svakako se obratite liječniku.

8. Svrbež na koži

IMATE GA AKO… češkate se više nego što je uobičajeno.
ZAŠTO? Blagi svrbež je uobičajen jer hormoni isušuju vašu kožu.
KADA? Bilo kada, no moglo bi se pogoršati kad trbuh postane velik, a koža se rastegne i postane osjetljivija.
POMOĆI ĆE… Ulja za tijelo, losioni i mlijeka za tijelo vratit će vašoj koži potrebnu vlažnost. Izaberite one bez jakih mirisa jer sadržavaju manje kemikalija.
POTRAŽITE POMOĆ… Ako svrbež postane intenzivan ili ako se javi na dlanovima i stopalima, javite se svome liječniku. To su simptomi koji upućuju na bolest jetara u trudnoći koja se zove opstetrička kolestaza – radi se o ozbiljnom problemu koji zahtjeva liječnički nadzor.

Foto: Freepik