Bebe i mališani

Motorika djece od 3. do 4. godine – sjajne godine!

motorika djece

Motorika djece od tri do četiri godine ubrzano se razvija prema vještom rukovanju olovkom, škaricama i vježbanju.

Djeca do četiri godine brzinski napreduju prema usavršavanju držanja olovke i crtanju jednostavnih oblika. Po prvi puta u životu nacrtat će prepoznatljiv lik , a najčešće će iz ramena izlaziti glava, bez vrata.

Grafomotorika

Grafomotorika podrazumijeva sposobnost  držanja olovke i pisanja, odnosno mogućnost pisanja slova i brojki. Trogodišnjaci počinju tek razvijati tu sposobnost pa je svakako potičite slikanjem, crtanjem, modeliranjem…

Radom na finoj motorici šake, vizualnoj percepciji i koordinaciji – oko – ruka, pospješit ćete njihove mogućnosti da jednoga dana uspješno svladaju pisanje u školi.

Mali ljudi

Samostalnost u odijevanju također napreduje pa će fina motorika biti vrlo precizna u pokušajima otkopčavanja i zakopčavanja gumbi, ali i vezica na cipelama. Vježbe iz samostalnosti prenijet će se i na pranje zubi. No, vi i dalje inzistirajte da ih operete prije ili poslije mališana. Da budete sigurni!

Uz to, dolazi i samostalno kupanje, odnosno počeci pranja kose, tijela, pa brisanja i slično.

Igranje uloga

U igri primijetit ćete da će kopirati ponašanje odraslih kroz igranje uloga. Ono što će vas iznenaditi jest da su klinci fantastični glumci i da mogu vrlo uvjerljivo oponašati neka ponašanje i kretnje odraslih.

Mali sportaši

Vježbanje će imati veliku ulogu u razvoju motorike djece od tri do četiri godine jer su konačno sposobni slijediti pravila i uputstva.

Tako će trogodišnjaci vrlo vješto hvatati lopte i skakati na jednoj nozi. Motorika djece od četiri godine će im dopustiti vrlo precizno hodanje po crti, trčanje oko i preko prepreka i hodanje unatrag.

Gumbi, gumbići…

Djeca se danas uglavnom znaju koristiti mobitelima sa zaslonom osjetljivim na dodir, pa ćete vidjeti i značajna poboljšanja u preciznosti tipkanja.

Osim toga, vrijeme je i za znati prve brojke i brojanje, koje će se preslikati na vješto korištenje daljinskog upravljača ili tableta.

Foto: Freepik