Bebe i mališani

Razvoj motorike bebe: od šest do devet mjeseci

Razvoj motorike bebe

Beba nakon šest mjeseci već ima dosta dobro razvijen motorički sustav koji je vježbala punih pola godine. Razvoj motorike bebe nakon šestog mjeseca života počet će sjedenjem, a nastaviti se početkom puzanja.

Razvoj motorike bebe od šest mjeseci najizraženiji je u području samostalnosti tijela. Naime, beba će se u tom razdoblju početi kontrolirano okretati bez zabacivanja glavice unatrag, a pomagat će si i rukama i nogama. Bočni položaj bebe će se isto tako razviti kako bi oslonili na jednu ruku, zdjelicu i natkoljenicu. Tako se beba priprema za sjedenje, ali i puzanje. Taj stav se naziva – stav vrtnog patuljka.

Počinje puzanje

Što se tiče puzanja bebe tiče razvoj motorike bebe ići će u smjeru samostalnog pomicanja po površini prilikom ležanja na trbuhu. U tome će si beba pomagati rukama i savijenim nožicama, kao žabica.

Jednom kada beba izvježba „vučenje“ po podlozi  onda će biti spremna za četveronožni stav, na koljenima i dlanovima, a za koje je karakteristično ljuljanje naprijed – natrag.

Sjedimo kao veliki!

Što se tiče sjedenja, bebin stav vrtnog patuljka pomoći će joj kako bi sjela na guza. No, u početcima sjedenja beba neće moći ispružiti nožice, već će biti skvrčene s tabanima gotovo pa naslonjenima jedan na drugoga.

Pratite i dalje – RAZVOJ BEBE PO MJESECIMA

Kada beba izvježba sjedenje, postepeno će joj kralježnica postati uspravljena, pa će te se diviti kako se beba ravno drži.

Ususret hodanju

Oko devetog mjeseca beba će i početi puzati. Puzanje će pratiti sve jače ruke koje će moći koristiti prilikom puzanja, a kada ih dovoljno izvježba moći će jednom rukom biti oslonjena na pod, a s drugom hvatati predmete ispred sebe.

Foto: Freepik