Bebe i mališani

Motorički razvoj mališana: od 1. do 2. godine

motorički razvoj mališana

Motorički razvoj mališana od prve do druge godine obilježen je usavršavanjem hodanja, finih motoričkih vještina, kao i onih verbalnih.

Vaš mališan od godine dana kao da je preko noći odrastao, više nije gegava bebica već mali čovjek koji se sam kreće po svijetu, postaje verbalniji iz dana u dan i pokazuje jasne stavove oko onoga što želi ili ne želi.

Samostalnost

Ono što ćete primijetiti jest njihova rastuća samostalnost u odlučivanju koja će se preslikati na motorički razvoj mališana.

Dakle, ako baš ne žele nositi kapu skinut će je u jednom brzom potezu. To prije nekoliko mjeseci nisu mogli sami napraviti. Srušili bi se na guzu.

Fina motorika

Također, finu motoriku i upotrebu pincetnog hvata, s dva prstića, izvježbali su gotovo do savršenstva, pa će tako voljeti okretati stranice na slikovnicama. Uz to, vrlo zanimljiva će im biti i igra s vodom, odnosno samostalno točenje vode u šalicu i pranje ruku. Većini djece će mlaz vode biti vrlo zanimljiv pa će rado ručice gurati ispod njega.

Sada je pravo vrijeme da mališana “uposlite” jednostavnim zadacima kako bi izvježbao svoju koordinaciju.

Pratite i dalje – RAZVOJ BEBE PO MJESECIMA

Slaganje čarapica u ladice, mala metlica za metenje poda, slaganje pribora za jedenje ili pak samostalno hranjenje s priborom, bit će im prava uživancija. Pogotovo samostalno jedenje, pa će neki mališani vrlo spretno jesti s dvije žlice.

I opet… samostalnost!

Uz sve veću samostalno dolazi i ono na što se mnogim roditeljima diže kosa na glavi – penjanje. Specifično – po namještaju.

U trenutku su na stolici, komodi, kauču, krevetu na kat, zahodskoj školjci. To je normalni dio razvoja! Motorički razvoj mališana se stalno razvija i svakog dana otkrivaju svoje nove vještine koje moraju isprobati i usavršiti.

Foto: Freepik