Bebe i mališani

Razvoj motorike mališana: od 2. do 3. godine

Razvoj motorike mališana

Vi više nemate bebu, vi imate mališana! Pravog, punokrvnog mališana onoga koji sve radi sam, vrlo je, pozitivno, tvrdoglav i prekrasan!

Razvoj motorike mališana u ovom razdoblju obilježit će – crtanje! Sve pravilnije će držati olovku u ruci i često vas tražiti da šaraju, pogotovo ako vide da i vi radite isto. Sada je pravo vrijeme za kupnju prvih bojica, pastela, možda i nekog malenog likovnog pribora s kojim ćete moći raditi pravu umjetnost. U početku će, vjerovali ili ne, crtati samo – krugove!

Likovna kultura

Osim toga, plastelin i slične mase su super jer razvijaju rad ručicama i prstićima kojima nikada ne nedostaje vježbanje fine motorike.

Saznajte sve o – MOTORIČKOM RAZVOJU

Ako ste obraćali pozornost kako se vaš mališan penje uz stepenice uvidjeli ste da to radi sunožno. Odnosno radi pauze. Sada to više neće raditi jer će do treće godine usavršiti penjanje po stepenicama prvo desnom, pa onda lijevom nogom.

Loptanje

Lopte su savršena vježba za razvoj motorike mališana jer će konačno moći nešto uraditi s njom, a da nije samo bacanje.

Zajednički možete početi igrati mali nogomet, dodavati se, igrati neku verziju graničara i slično. No, imajte strpljenja jer u toj dobi još uvijek ne razumiju koncept pravila igre.

Ja hoću!

Još jedna velika prekretnica jest odijevanje. Do sada su uglavnom skidali stvari sa sebe, a sada će ih početi oblačiti. I to je velika stvar jer osim što zahtijeva koncentraciju i vrlo važnu koordinaciju pokreta, zahtijeva i znanje koja je strana prava, a koja kriva.

Također, pripazite i na lijevu i desnu stranu. U toj dobi mališani će rado sami oblačiti cipele, no nemaju nikakav osjećaj za pravu stranu. Neka oni obuku, a vi popravite!

Biciklići, triciklići, romobili i sva ostala mini – prijevozna sredstva postat će vaša realnost jer mališani konačno imaju dovoljno snage, a i dovoljnu dužinu noga da se s njima koriste.

Foto: Freepik