Bebe i mališani

Sjedenje bebe – kada i kako beba počinje sjediti

Pitajmamu Posjedati

Sjedenje bebe važan je korak naprijed. Bebe se najčešće počnu posjedati u dobi od 9 mjeseci, no do tada treba zadovoljiti i neke kriterije. 

Bebe se u prosjeku, sada ćete se začuditi, počnu posjedati sa četiri mjeseca! Naravno, u toj starosnoj dobi nećete vidjeti bebu kako suvereno sjedi na guzi i gleda oko sebe, ali tada većina djece počinje podizati glavu i pokušava ju održati. Tako počinje sjedenje bebe.

Ruke pritom služe za održavanje ravnoteže i beba se njima pridržava kako se ne bi prevrnula, što je vrlo izgledno da će se dogoditi. 
Ako se pitate u kojoj dobi bebe samostalno sjede, mlađe bebe – one u dobi od šest mjeseci – mogu sjediti same, ali obično ni približno tako dugo koliko djeca od osam ili devet mjeseci.

Znate li što je prekretnica u postizanju ove radnje i kada je beba izuzetno blizu onoga što zovemo pravim sjednjem (uz podršku, ne posjedanje)?

Ključna je stvar da beba počne držati glavu uspravno. Ne zaboravite – bebina glava je velika u odnosu na njezino malo tijelo, pa su joj potrebni snažni mišići vrata da ju održi. Jednom kada svlada uspravno držanje glave – ne mahanje – i gledanje oko sebe, sljedeće na redu je sjedenje, tvrde stručnjaci. 

Dodaju da je za sjedenje jednako važno i prevrtanje, posebno ono s leđa na trbuh za što je potrebna veća koordinacija pokreta i snaga trupa. 

Također, kako bi se bebu potaknulo na samostalno sjedenje, potrebno joj je stvoriti i iskustvo na koje će se moći osloniti kada dođe vrijeme. Zato, kada primijetite da je vrijeme, držite ju u krilu u uspravnom položaju ili ju pak na krevetu podbočite udobnim jastucima i okružite igračkama.

U početnim fazama samostalnog sjedenja djetetova ravnoteža neće biti dobra i ono će se dosta njihati. Mnoge bebe nisu baš dobre u obavljanju drugih stvari dok sjede. Na primjer, naginjanje i posezanje za stvarima vjerojatno će ih još više rušiti i umarati. To je i razlog zašto će djeca uglavnom prije samostalnog posjedanja često koristiti položaj “tronošca”. U tom položaju ruke su na podu i time se postiže toliko željena ravnoteža. 

Dok bebe ovladaju ravnotežom i izgrade potrebnu mišićnu snagu i izdržljivost, postat će samopouzdani “sjedioci”  najčešće do dobi od devet mjeseci. 

Foto: Freepik