Bebe i mališani

Motorički razvoj novorođenčeta: od rođenja do trećeg mjeseca

Motorički razvoj novorođenčeta

Motorički razvoj novorođenčeta počinje već u trbuhu, da bi se nastavio i usavršavao tijekom života.

Motorički razvoj novorođenčeta počinje porodom i okretanjem za maminom dojkom, refleksom sisanja i stiskanja šake. Prije svega, beba se rađa s određenim setom refleksa koje pedijatar provjerava po rođenju, pa onda i na svim ostalim pedijatrijskim pregledima.

Saznajte sve o – MOTORIČKOM RAZVOJU BEBE

Refleksi kod novorođenčadi su ponašanja koja pomažu odgovoriti na podražaje iz okoliša. U slučaju beba vrlo su važni za procjenu psihomotornog razvoja bebe.

Refleks sisanja

Prisutan je do četvrtog mjeseca života, a ispituje se na način da se bebi podraga rub usana, da beba okrene glavicu na tu stranu.

Refleks automatskog hoda

Otprilike su gubi oko drugog mjeseca života. Ispituje se tako da se beba primi ispod pazuha da stopalima dodiruje tvrdu površinu i nasloni prema naprijed. Tada beba pruža nogu i spušta stopalo kao da hoda.

Refleks hvatanja (grasp)

Odnosi se i na stopala i na šake, a očituje se tako što će beba uhvatiti predmet koji joj se stavi na dlan. Odnosno, saviti nožne prstiće ako se predmet prisloni na taban. Refleks na dlanu se gubi oko drugog mjeseca života, dok onaj na stopalu oko godine dana.

Moro refleks

Prisutan je do šestog mjeseca života i još ga zovu refleksom strašenja. Beba kada leži na leđima i osjeti udarac madrac spontano će i naglo dignuti ruke i noge u zrak, te ih sklopiti. Kao da pokušava nešto zagrliti.

Također, javit će se kada bebu naglo spustimo na površinu prvo glavom, a onda guzom. Treba izbjegavati provocirati taj refleks jer bebama zna biti vrlo neugodan.

Asimetrični tonični refleks

Nestat će do šestog ili sedmog mjeseca života. Očituje se kada beba leži na trbuhu noge i ruke su joj ispružene u smjeru u kojem joj je glavica okrenuta, a na suprotnoj strani skvrčene.

Još jedna naznaka motoričkog razvoja kod beba je prisutna, a to su gotovo uvijek čvrsto stisnute šakice, kao i neprestani nevoljni pokreti rukama i nogama.

Foto: Freepik