Bebe i mališani

Motorika bebe: od trećeg do šestog mjeseca

Motorika bebe

Motorika bebe svoje početke ima još u trbuhu da bi se rođenjem i rastom razvijala do savršenstva.

Ukupna motorika bebe sastoji se od spontanih refleksa, ali i kasnijim voljnim pokretima. Motorika je kod svih beba ista, ali se ne razvija istim tempom. Beba od tri mjeseca već ima solidnu kontrolu nad vratnim mišićima, tako da sve duže samostalno drži glavicu i podiže je s ramena roditelja. Ta kontrola kulminacija je tromjesečnog vježbanja kada je beba instinktivno okretala glavu prema maminoj dojci i znatiželjno pratila što se događa oko nje.

Kontrola glavice

Uz to beba će se, kada je polegnete na trbuh, početi odizati od površine i oslanjati se na laktove. I to je vrlo velika stvar u motoričkom razvoju bebe. Konačno može okretati glavicu, a da pritom ne okreće tijelo.

Malo kasnije, oko petog mjeseca, beba će uvježbati ležanje na trbuščiću. Bit će dovoljno čvrsta da se jednim laktom drži podignuta, a drugom rukom hvata predmete.

Motorika oko – ruka – usta

Što se tiče motorike šake i oka, beba će nakon trećeg mjeseca početi stavljati prstiće u usta i to se zove koordinacija oka-ruka-usta.

Malo kasnije sa četiri i pol mjeseca beba će početi hvatati izvana prema unutra tako da predmet može pratiti preko polovice tijela.

I sjedenje!

Jedan od najvažnijih motoričkih razvojnih faza jest i – sjedenje! Sjedenje će se postupno razvijati iz ležanja na trbuhu i okretanju natrag na leđa. Pa, polagano dizanje glavice s površine kako bi se pokušalo posjesti. Nakon toga beba će se početi dizati na koljena i uspravljati se kako bi se posjela.

Foto: Freepik