Bebe i mališani

Refleksi kod beba

refleksi kod beba, refleksi, beba

Ako imate novorođenče, primijetili ste da je beba puna refleksa. Od spontanog hvatanja vašeg prsta, pa sve do onog smiješnog pokreta u spavanju kada kao da se prestraši same sebe.

Bebe se rađaju s urođenim, odnosno primitivnim, refleksima koje će postupno gubiti do prve godine života.

Koji su to refleksi kod beba:

1. Refleks hodanja – pedijatar će taj refleks ispitati tako da će bebu na prvom pregledu „postaviti“ na noge i približiti tvrdoj podlozi, a beba će onda oponašati hodanje.

2. Refleks puzanja – beba će ovaj refleks imati sve do trećeg mjeseca života, a kada je stavite na trbuh, činit će se kao da će početi puzati.

3. Refleks hvatanja – taj refleks ste vrlo vjerojatno primijetili odmah po rođenju kada vas je vaša bebica uhvatila za prst. Možete ga primijetiti i na stopalima ‒ kada bebi lagano pritisnete tabane, ona će refleksno stisnuti nožne prstiće.

4. Moroov refleks – taj refleks izgleda kao da se beba jako prepala, a događa se i kad su budne i kad spavaju. Smatra se da je to jedini nenaučeni strah kod beba. Očituje se tako što će bebica raširiti ruke kao da se predaje, otvoriti širom oči i izvinuti glavicu.

5. Refleks sisanja – to je refleks kojim će beba pokušati sisati sve što joj prinesete ustima, a jedan je od prvih refleksa koji će razviti.

6. Refleks traženja – kada dotaknete bebin obraz, ona će okrenuti glavicu na tu stranu i otvarati usta. To je refleks traženja dojke i, također, jedan od prvih koje beba razvija.

Foto: Unsplash