Trudnoća po tjednima

9. tjedan trudnoće – Razvijaju se prstići

9. tjedan trudnoće, trudnica

U ovom se tjednu na bebinim rukicama i nožicama pojavljuju prsti, ali su još uvijek povezani kožom, dok je „rep“ koji je embrij imao od početka gotovo je nestao.

Za 9. tjedan trudnoće važno je da se razvijaju pluća i ostatak dišnog sustava. U mozgu se živčane stanice povezuju jedna s drugom.

Vaša je beba sada veličine trešnje, one malo veće.

Što se vas tiče, mogli biste primijetiti da vam je grudnjak sve uži. Povećane razine hormona potiču rast dojki i promjene u tkivu, a sve to kao rezultat priprema za laktaciju. Tijekom trudnoće vaše će grudi još narasti.

Hormoni su „krivi“ i za sve jači umor koji osjećate, a gubitku energije mogu pridonijeti i mučnina i povraćanje.

9. tjedan trudnoće, trudnica, trudnoća
123rf
Trebate li obaviti prenatalni test

Pred vama je razdoblje u kojem možete obaviti neke od prenatalnih testova koji bi vam mogli pokazati ima li vaše dijete neku od bolesti ili stanja, kao što je sindrom Down. Kombinirani probir provodi se između 10. i 14. tjedna. Kombinirani probir predstavlja procjenu rizika na temelju dobi trudnice, analize krvi i mjerenja nuhalnog nabora tijekom ultrazvuka.

Tu su i prenatnalni neinvanzivni testovi, kao što je Nifty, koji mogu otkriti neke od kromosomskih poremećaja, ali i spol djeteta. Ovo su trenutno jedini od navedenih testova koji ne možete dobiti u sklopu zdravstvenog osiguranja.

Amniocenteza je još jedan način da doznate ima li vaše dijete sindrom Down, ali budući da je to invanzivni test, svakako najprije upitajte liječnika za moguće posljedice, pa tek onda odlučite.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Kupili grudnjak za dojenje, koji savršeno funkcionira u trudnoći
  • Postavili važna pitanja koja vas muče svom pouzdanom ginekologu

 

Foto: Unsplash, 123rf