Trudnoća po tjednima

35. tjedan trudnoće – Vaša mala bundeva

35. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Pluća bebe su sada već gotovo potpuno razvijena, kao i refleksi. Svakoga dana morate osjetiti pokrete i dalje kroz 35. tjedan trudnoće.

Količina masnog tkiva na bebi i dalje se povećava, ali nije dostatna za termoregulaciju izvan maternice. Ako se sada dogodi prijevremeni porod, beba bi morala na neko vrijeme u inkubator, a šanse za preživljavanje bi bile 90 posto.

Vaša beba je sada veličine male bundeve.

Težina fetusa sada je oko 2,7 kg, a duljina oko 47 cm. Sada kada više uistinu nema puno mjesta za kretanje, vaša će vas beba više gurkati nego udarati. Na površini trbuha moći ćete vidjeti i naslutiti kojim vas dijelom tijela gura. Ako ste uistinu sretnica, možda ugledate i sićušni otisak stopala na trbuhu…

35 tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima
123rf

Ako nosite dječaka, njihovi testisi sada su se vjerojatno već spustili u potpunosti u mošnje.

Veličina maternice za 35. tjedan trudnoće je 1000 puta uvećana od njezine prvotne veličine, dok niste bili trudni. Možda bi vam ta brojka mogla zvučati kao preuveličavanje, ali – pogledajte samo svoj trbuh…

Sada bi vas liječnik mogao poslati na bris za utvrđivanje imate li beta-hemolitički streptokok. To je uobičajena bakterija i vama ništa ne znači, ali mogao bi biti problem ako beba dođe u kontakt s njim.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Smislili kako ćete i kome javiti da je beba stigla
  • Proučili simptome poroda

 

Foto: Freepik, 123rf