Trudnoća po tjednima

7. tjedan trudnoće – Možete čuti bebino srce

trudnoća, trudnica

U ovom će se tjednu na embriju početi razvijati nos, usta i uši. No, to ne znači da embrij vaše bebe izgleda kao – beba. Velik je oko 1 cm.

Osim rupica na glavi za sve nabrojano, počinju se javljati i zameci udova. Ruke će se u ovom tjednu podijeliti na ruku, šaku i rame, a noga na nogu, koljeno i stopalo. Ipak, još će uvijek izgledati kao vesla više nego ruku i noge, jer šake i stopala nisu još podijeljeni na prste.

Formira se čeljust, usna šupljina i unutarnje uho. Primitivno srce koje se sastoji od samo jedne klijetke počinje se dijeliti i kuca brzinom od 100 do 160 puta u minuti, gotovo dvostruko brže nego vaše – a embrijem počinje kolati i krv.

Beba je u ovom tjednu veličine borovnice.

7. tjedan trudnoće donosi vam važan trenutak – u ovome tjednu na ultrazvučnom pregledu možete čuti bebino srce. To je još jedan od razloga zašto vas doktori neće naručiti na pregled čim posumnjate u trudnoću, ako je to prije sedmog ili osmog tjedna.

U posteljici će se javiti i prve resice, a formirat će se i pupčana vrpca. Počet će se razvijati i bubrezi, a beba će uskoro početi proizvoditi urin.

prvo tromjesječje, tjedan trudnoce
123rf
Osjećat ćete jaki umor

A kako se vi osjećate? Umorno! Umorno i ćudljivo. No, ne brinite, to je sasvim normalno. Te promjene, uspone i padove raspoloženja uzrokuju hormoni. Odvojite dovoljno vremena za kvalitetan san, jer drukčije se nećete uspjeti odmoriti.

Ono što vam daje posebnu energiju u ovom razdoblju je taj što pomno krijete svoju tajnu. Trbuh vam još nije vidljiv, pa nitko kome niste rekli ne zna da ste trudni.

Prehrana vam u ovome može pomoći, ali isto tako morate pripaziti na to koju biste hranu zbog trudnoće morali izbjegavati. Savjetujte se sa svojim liječnikom.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Smislili zabavan način kako priopćiti rodbini i prijateljima da ste trudni.

Foto: Freepik, 123rf