Trudnoća po tjednima

5. tjedan trudnoće – Pojavila se gestacijska vrećica

trudnoća, trudnica

Vaša beba sada postaje embrij i počinju joj se razvijati organi.

Od sada do 10. tjedna trebali bi se razviti svi organi, pa 5. tjedan trudnoće predstavlja početak najosjetljivijeg razdoblja, kad je beba najranjivija. Plod se ubrzano razvija i raste. Na početku ovog tjedna dugačak je 2 mm, a na kraju 4-5 mm.

Vaša je beba sada veličine zrna maka.

Posteljica još uvijek nije do kraja razvijena, ali tu je njena primitivna verzija. Dosad su već razvijene gestacijska vrećica, amnionska tekućina i žumanjčana vrećica (koja proizvodi crvena krvna zrnca vaše bebe i bebu opskrbljuje hranjivim tvarima dok posteljica nije do kraja razvijena).

5. tjedan trudnoće, prvo tromjesječje
123rf
Ne zaboravite folnu kiselinu

Krajem ovog tjedna započinje razvoj živčanog sustava embrija, što će rezultirati razvojem neuralne cijevi iz koje će se razviti kralježnica. Za zatvaranje neuralne cijevi potrebna je folna kiselina, pa ako ju dosad niste uzimali, krajnje je vrijeme.

Ovaj, 5. tjedan trudnoće, mogao bi vam pokazati jeste li trudni, a najbolje je pričekati i do tjedan dana od dana kašnjenja menstruacije. Trudnoću možete provjeriti kućnim testom, a ako je pozitivan naručite se za pregled kod ginekologa, ali tek za otprilike dva tjedna – prije toga ginekolog neće moći ultrazvukom sa sigurnošću potvrditi trudnoću.

Ako ste primijetili tragove krvi na gaćicama i pomislili da ipak niste trudni, ne brinite, to bi moglo biti implantacijsko krvarenje. Znat ćete da to nije menstruacija po jačini i dužini krvarenja. Implantacijsko krvarenje traje najviše dva dana i vrlo je slabo. Isto tako, krv je tamnocrvene boje, dok je ovulacijska krv, ako je riječ o menstruaciji, biti svijetla.

Ako redovito uzimate neke lijekove, sad je pravo vrijeme da provjerite smijete li ih još uzimati i posavjetujete se s liječnikom oko toga.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Napravili plan zdrave prehrane
  • Započeli trudnički dnevnik
  • Napravili plan štednje za novog člana obitelji

 

Foto: Freepik, 123rf