Trudnoća po tjednima

25. tjedan trudnoće – Mozak ubrzano raste

25. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Od prošloga tjedna vaša je beba dobila stotinjak grama, pa sada teži blizu 700 grama, a dugačka je već oko 35 centimetara.

Sada je već poprilično elegantne građe, ali kroz 24. tjedan trudnoće će se početi popunjavati masnim tkivom i još više nalikovati novorođenčetu. Vaša je maternica sada veličine nogometne lopte, a beba sve više ispunjava taj prostor.

Sada je veličine glavice cvjetače.

U ovom se razdoblju ubrzano razvija mozak. Iako su se već počeli razvijati, sada  se dovršava razvoj okusnih pupoljaka. Bebini pokreti su sve spretniji, šaka se bez problema može stisnuti, pa beba već hvata sve u svojoj okolini. Tako će sve češće dirati svoje lice, nogice, hvatat će pupčanu vrpcu kao da se igra.

25. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Beba sad već dobro razlikuje glasove, pa će znati kad pričate vi, a kad čuje tatu. Neka joj tata priča,jer tako će se početi zbližavati i prije negoli se upoznaju.

Vjerojatnost preživljavanja bebe kod prijevremenog poroda za 24. tjedan trudnoće je 50 posto, a to je 30 posto više nego prije samo dva tjedna.

Loptu ne možete skriti

Kad govorimo o veličinama, vaša je maternica sada veličine nogometne lopte, a njen vrh je sad iznad vašeg pupka. Otprilike u ovo vrijeme liječnik će vas vjerojatno uputiti na pretragu OGTT (oralni test tolerancije na glukozu). Taj test pokazat će imate li gestacijski dijabetes. Zbog tog biste stanja morali biti na posebnom režimu prehrane, a liječnik bi vas mogao češće i pomnije pratiti. Osim toga, kod težih slučajeva se trudnica upućuje na carski rez prije kraja trudnoće.

24. tjedan trudnoće mogao bi vas pomalo zateći i zabrinuti zbog – ako ste dobili više kilograma nego što ste trebali. No, nemojte se brinuti, posebno ako se zdravo hranite, ali svakako pripazite u idućem, posljednjem, tromjesečju. Imajte na umu da je dio te težine voda koja će nestati zajedno s porodom.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Otišli nekamo (ne tako daleko) s partnerom na vjerojatno posljednji vikend-izlet zajedno

 

Foto: Freepik, 123rf