Trudnoća po tjednima

18. tjedan trudnoće – Pupčana vrpca sve je jača

18. tjedan trudnoće, trudnica

Kostur vaše bebe postaje sve čvršći i mijenja se iz hrskavice u prave kosti. No, ima još važnih napredaka za 18. tjedan trudnoće.

Pupčana vrpca je sve deblja i sve jača, što dokazuje i činjenica da je beba sve veća – sada ima oko 140 grama i dugačka je skoro 13 cm. U ovom tjednu razvijaju joj se žlijezde znojnice, a sada već može micati sve zglobove.

Vaša je beba sada veličine glavice repe.

Bebi možda pomalo postaje dosadno u trbuhu, jer – počinje zijevati, a i štucati. Njen živčani sustav se ubrzano razvija, a sluh joj je sve bolji.

18. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Vaš trbuh raste sve više, a kako raste mijenja se vaše središte za ravnotežu. Mogli biste se tako povremeno osjećati nesigurno na nogama, pa izbjegavajte situacije u kojima biste se mogli ozlijediti. Iako neke trudnice nose visoke potpetice sve do visokog stupnja trudnoće, teško je procijeniti je li 18. tjedan trudnoće pravo vrijeme za štikle. Vi napravite onako kako vam najviše odgovara. Ipak, možda su najbolji izbor udobne cipele s malo povišenom petom.

Spavanje

Osim toga, sada bi bilo vrijeme da počnete spavati na boku, a zaboravite položaj na leđima.

18. tjedan trudnoće je pravo vrijeme za detaljni pregled, poznat pod nazivom “Anomaly scan”. Liječnik će ultrazvukom detaljno pregledati, izmjeriti i provjeriti bebu i sve važne dijelove.

U trudnoći biste mogli osjetiti da su vam oči suhe. To je potpuno normalno, a djelomičan razlog su hormoni. Pokušajte nelagodu riješiti kapima poznatim kao „umjetne suze“. Ako nosite leće, možda biste se mogli prebaciti na naočale do kraja trudnoće.

 

Foto: Freepik, 123rf