Vježbaonica

Ojačajte protuuteg trbuhu

Danas radimo na gluteusima. Njihova snaga i masa služe kao protuuteg trbuhu koji raste iz dana u dan. Kako ne biste morali kompenzirati nekim dijelom tijela, ojačajte i osvijestite ovaj dio.

U vježbi dominantno radi gluteus medius. Srednji od tri glutealna mišića. Vježba je jednostavna i sve što treba je samo slijediti Jelenine detaljne upute. Današnja vježba je u ležećem položaju.

Trebat će vam i neutralna pozicija zdjelice, vjerujem kako se toga sjećate iz naših dosadašnjih vježbi.

Kontrolirajte tijelo u svim fazama vježbe. Ako još niste, sada ćete sigurno osvijestiti ovu mišićnu regiju što je izuzetno važno jer tim mišićima stabiliziramo zdjelicu. Ako ju ne stabiliziraju ovi mišići, njihovu ulogu preuzima mišić zvani Quadratus lumborum. Njemu je teže držati zdjelicu u neutralu i često u tome ne uspjeva.

Na kraju, to i nije njegova uloga. A njegovom pretjeranom aktivacijom riskiramo bolove u lumbalnom dijelu kralježnice. Stoga, kad ste već osvijestili gluteuse, stavite ih u pogon. Dok stojite, hodate, penjete se uz stepenice… aktivirajte ove mišiće i jačajte ih. Osjetit ćete puno dobrobiti, ali i guza će bolje izgledati. 

Pozdrav iz Vježbaonice! 

Za sva pitanja i nedoumice stojimo na raspolaganju putem maila: info@vjezbaonica.hr

Vježbe vodi Jelena  Skender, prof. kin. i vlasnica Boutique fitness studija Vježbaonica

– objavljeno 26.01.2017. –