Trudnoća i porođaj

Veličina trudničkog trbuha: kako mjeriti i zašto je to toliko bitno?

Veličina trudničkog trbuha

Trudnički trbusi dolaze u svim oblicima i veličinama. Veliki, mali, niski, visoki, okrugli… Baš kao i žene koje ih nose, svaki trudnički trbuh je priča za sebe! Veličina trudničkog trbuha treba odgovarati tjednima trudnoće

Veličina trudničkog trbuha može trudnici zadati poneku glavobolju, ali zato smo tu mi – da sve objasnimo!

Kako mjeriti trbuh?

Primijetili ste da na pregledu ginekolog uvijek mjeri vaš trbuh, pokušavajući utvrditi koliko je velika vaša maternica. Mjeri se postavljajući prste na dno maternice, pa sve do vrha maternice, kada je trudnoća mala. Na pregledima pred porod mjerit će se od dna maternice pa sve do pupka. 

Statistika

Mjera od fundus – simfiza je udaljenost od vrha maternice do pubične kosti.  Ta mjera odgovara trajanju trudnoće u tjednima. Dakle, ako ste u 33. tjednu, udaljenost od pubične kosti do vrha maternice bi trebala biti 33 centimetra. 

Kada trbuščić ne ulazi u statistiku

Veličina trbuha mjeri se i uspoređuje sa prosjekom, što znači da većina trudnica neće imati savršeni omjer. Veličina trudničkog trbuha ovisi i o ženinoj građi, visini, ali i o veličini bebe, njenom smještaju, položaju kojeg je zauzela i slično. Dakle, o puno različitih faktora. 

No, postoje određeni slučajevi kada veličina trudničkog trbuha ne prati starost trudnoće. Tada će vas ginekolog poslati na druga mjerenja, na ultrazvuk, možda i amniocentezu, kako bi saznao zašto je to tako. 

Foto: Freepik