Trudnoća i porođaj

Žgaravica u trudnoći – kako je se riješiti

žgaravica_pitajmamu

Muči vas žgaravica? Da, nitko ne zna kakve su to muke kao trudnice! Možda vas utješi to da niste usamljene: gotovo polovica budućih mama osjeća isto što i vi. Pokušajmo tome stati na kraj!

Vjerovali ili ne, žgaravica u trudnoći je jedan od prvih simptoma trudnoće koje možete osjetiti. Javlja se već u drugom mjesecu, a može vas mučiti cijelu trudnoću. I to tako da ju osjećate u ustima, ždrijelu, želucu, trbuhu…

Što je uzrokuje?

Od početka trudnoće, vaše tijelo proizvodi velike količine hormona progesterona i relaksina. Njihov je zadatak opustiti mišićno tkivo u vašem tijelu. Na primjer, zbog rastezanja maternice. No, odnosi se, nažalost, i na mišiće gastrointestinalnog trakta.

VIŠE – Pratite svoju trudnoću iz tjedna u tjedan

Zbog toga se hrana ponekad sporije kreće kroz vaš organizam, što uzrokuje probleme s probavom – od nadutosti, ispunjenost zrakom do žgaravice. Iako je vama to nelagodno, bebi čini dobro jer omogućava bolju apsorpciju hranjivih tvari u krvotok, pa onda i do bebe.

Kako je se riješiti

Postoje neka rješenja koja bi vam mogla donijeti olakšanje. Nemojte predugo birati koju ćete iskušati. Puno je vremena pred vama – vjerojatno ćete isprobati sve od ponuđenog.

1. Žvačite žvakaću bez šećera

Pola sata nakon jela uzmite žvakaću bez šećera! Tako ćete povećati proizvodnju sline, što može neutralizirati prekomjernu kiselinu u vašem jednjaku.

VIŠE – Koji su rani znakovi trudnoće?

Ako vam se čini da će vam okus peperminta pojačati žgaravicu, pokušajte sa žvakaćama nekog drugog okusa.

2. Ubacite bademe

Nakon svakog jela pojedite nekoliko badema. Ovi ukusni orašidi neutralizirat će sokove u vašem želucu. To bi moglo ublažiti ili potpuno ukloniti žgaravicu.

3. Brzo po mlijeko

Ublažite osjećaj pečenja malom šalicom bademova mlijeka nakon svakog obroka ili onda kad se žgaravica u trudnoći pojavi. Ako ne volite piti samo mlijeko, pokušajte dodati mlijeku žličicu meda.

VIŠE – Bol u leđima u trudnoći

Ono što ne biste nikako trebali raditi jest uzimati lijekove za žgaravicu bez savjetovanja s liječnikom. I to bez obzira na to jeste li takve lijekove uzimali prije trudnoće.

Kako spriječiti žgaravicu

Šansa da vaša trudnoće prođe bez iti jednog „incidenta“ žgaravice vrlo je mala, gotovo nikakva. Štoviše, mogli bi vam se javiti brojni problemi s probavom. No, postoje ipak neki koraci koje možete napraviti da biste spriječili žgaravicu.

1. Izbjegavajte sumnjivu hranu

Sumnjiva hrana je sva ona za koju ste primijetili ili samo pomislili da vam stvara žgaravicu. Maknite je s menija! Općenito govoreći, hrana koja potiče žgaravicu je jako ljuta i začinjena hrana, pržena ili masna hrana, mesne prerađevine, čokolada, kofein, gazirana pića, pepermint i citrusi.

2. Nemojte istodobno piti i jesti

Kad puno hrane pomiješate s puno tekućine, to može uznemiriti želudac, čime ćete pojačati žgaravicu. Većinu tekućine pijte između obroka.

3. Rana večera

Svoj posljednji obrok u danu pojedite najkasnije dva sata prije sna, tako da vaš želudac ima vremena početi variti hranu prije nego legnete.

4. Izbjegavajte obilne obroke

Zaboravite na tri velika obroka na dan. Pravo rješenje je više obroka u danu, a tako ćete riješiti i problem nadutosti, te raspodjele energije.

5. Samo polaaaaakooo

Žvakanje je vrlo bitno, na samom početku puta hrane. Što bolje sažvačete hranu, to će vaš želudac imati manje posla. Čak i kad ste u žurbi, pokušajte jesti manje zalogaje.

6. Glavu gore

Kad jedete, neka to bude u uspravnom položaju. Najbolje bi bilo kad biste mogli izdržati u uspravnom položaju još neko duže vrijeme.

7. Pripazite na kilograme

Pripazite na to koliko brzo dobivate na kilaži. Prekomjerni kilogrami mogli bi stvoriti dodatni pritisak na želučani trakt.

8. Zaboravite na cigarete

Već jeste, zar ne? No, za svaki slučaj…

9. Opustite se

Stres dodatno utječe na svaku „nepovoljnu situaciju“, pa pokušajte naučiti u trudnoći se – ne živcirati!

Pa dobro, kad će završiti?

Nažalost, žgaravica bi vas mogla mučiti tijekom cijele trudnoće. No, čim rodite ova vas žgaravica više ne bi trebala mučiti!

Foto: Freepik