Trudnoća po tjednima

33. tjedan trudnoće – I dalje čvrsnu kosti

33. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Vaša beba posvetila se jednoj važnoj aktivnosti – disanju. Kroz dan udahne po pola litre amnionske tekućine, a istu tu količinu i izdahne.

Kroz 33. tjedan trudnoće bebi će dodatno čvrsnuti kosti, osim onih u lubanji. Kosti lubanje nisu još uvijek spojene, pa se mogu preklapati i pomicati, kako bi beba lakše prošla kroz porođajni kanal. Te kosti neće potpuno srasti sve do zrele dobi, kako bi omogućile rast lubanje uslijed rasta mozga. Promjer glavice iznosi sada 8,5 cm.

Vaša beba je veličine glavice salate. 

Sada već zatvara oči kad spava i otvara ih kad je budna. Kako su zidovi vaše maternice sve tanji, beba bez problema može razaznati kad je noć, a kada dan.

33. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima
123rf

Beba polako počinje kontrolirati i koordinirati disanje s gutanjem i sisanjem, što je nešto što će joj dobro doći u životu izvan maternice.

Neke mame će biti sasvim zadovoljne svojim novim obrisima tijela, pa ako se tako osjećate iskoristite to za uživanje u seksu do kraja trudnoće. Ako je s trudnoćom sve u redu, seks ne predstavlja nikakvu opasnost. Štoviše, kad vam postane dosta trbuha i kad vam bude teško, znajte da je seks prvi na popisu rješenja za poticanje poroda.

Ne zaboravite kalcij

Do kraja trudnoće vi biste trebali dobivati 500 grama tjedno. Ako ste dobili dosad previše kilograma, nemojte nikako izbacivati obroke, nego se držite uputa o pravilnoj prehrani. Pripazite da unosite dovoljno kalcija, koji je važan za razvoj bebinih kostiju. Ako ga ne bude dovoljno za bebu, ona će iskoristiti onaj u vašim zalihama i oslabiti vaše kosti.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

 

Foto: 123rf, Shutterstock