Trudnoća po tjednima

21. tjedan trudnoće – Prošli ste polovicu puta

21. tjedan trudnoće, trudnica

Beba sada ima oko 360 grama, a duga je oko 27 centimetara. Zanimljivo je podsjetiti da 21. tjedan trudnoće označava početak mjerenja bebe od glave do vrha nožnih prstiju. Promjer glavice iznosi 5 cm.

Možda će vam se činiti da je u vašem trbuhu veća akcija nego dosad. No, to je samo zato što sve više osjetite bebine udarce, ne zato što je beba aktivnija. Razlog je i činjenica da su bebini udovi sada još više proporcionalni, pa se lakše kreće.

No, usprkos tolikoj aktivnosti, imajte na umu da beba već sada spava koliko i novorođenče. Beba sada ima obrve i formirane kapke, a ako ćete roditi curicu, sada se formira njezina vagina. Ako ćete roditi dječaka, njegovi su testisi još uvijek u abdomenu kroz 21. tjedan trudnoće. Spustit će se u narednim tjednima, kad se oblikuju mošnje.

Vaša je beba sada dužine banane.
21. tjedan trudnoće, trudnica, trudnoća
123rf

21. tjedan trudnoće donosi i veću aktivnost probavnog sustava. Osim što sve više guta amnionsku tekućinu, vaša beba počinje proizvoditi i mekonij. Mekonij je prva bebina stolica koja se zasad nakuplja u bebinim crijevima, a izaći će nakon porođaja. Neke bebe izbace mekonij u maternici ili tijekom poroda. Mekonijska plodova voda može biti znak za uzbunu i prijevremeni porod.

Vi ste sada službeno u drugoj polovici trudnoće! Za vas je važno unositi dovoljne količine željeza, koje je zaduženo za stvaranje hemoglobina. Vaše tijelo ga treba više tijekom trudnoće zbog povećanog obujma krvi. Savjetujte se s liječnikom i unosite više namirnica koje imaju više željeza, ali ne zaboravite niti na dodatke prehrani za trudnice.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

  • Suzili izbor imena za bebu
  • Napravili popis stvari koje biste trebali nabaviti prije rođenja bebe

Foto: Freepik, 123rf