Trudnoća i porođaj

Inducirani porod – kada i kako dolazi do njega

Inducirani porod

Na inducirani porod liječnici se odlučuju uglavnom onda kada postoje indikacije da bi porod mogao ili trebao započeti, a to se ne događa prirodno i spontano

Inducirani porod često kod žena izaziva nelagodu, ali to je postupak koji se u određenim slučajevima ipak mora provesti kako bi porod prošao najbolje moguće za bebu i mamu.

Opasnosti koje vode do induciranog poroda

Na inducirani porod liječnici se odlučuju uglavnom onda kad su već iskušane metode prirodnog izazivanja poroda, ali niti jedna nije uspjela. Induciranje se često događa kad majka prenese trudnoću, odnosno kad trudnoća potraje duže od 42 tjedna. No, najčešće se to događa kad se pojave određene komplikacije u trudnoći. Nakon navršenog 40. tjedna trudnoće, trudnica češće odlazi na redovne preglede. Pomno se prati plodova voda koja se ne smije zamutiti niti promijeniti boju (obično se zamuti ili postane zelenkasta, što ukazuje na bebine fekalije u njoj, te predstavlja opasnost za bebu).

Postoje tri načina na koja se provodi inducirani porod
  • Prvi je prokidanje vodenjaka ili amniotomija
  • Drugi je ubrizgavanje lijekova za poticanje kontrakcija, poznatijih kao drip
  • Treći je nanošenje prostaglandinskog gela koji omekšava vrat maternice.

Prokidanje vodenjaka je za trudnice nelagodna tehnika, ali nakon tog do porođaja dolazi obično unutar 24 sata. Trudnica mora biti barem malo otvorena, a vrat maternice proširen.

Ono što se popularno naziva drip u biti je hormon oksitocin. On se inače i prirodno nalazi u tijelu, a za inducirani porod se u tijelo ubrizgava u obliku infuzije. Upravo je ovo možda najčešći način induciranja poroda, a doziranje se mijenja ovisno o reakcijama trudnice na drip. Drip se uvodi najčešće tek kada je prošao termin porođaja, dakle kad je trudnoća prenesena.

Kad se kod trudnice iz određenih razloga ne može upotrijebiti niti jedna od ovih tehnika koristi se prostaglandinski gel. Nanosi na stražnji dio vagine i potiče otvaranje. Neke od ovih tehnika mogu se kombinirati, prema procjeni liječnika i reakciji trudnice.

Inducirani porod umjesto carskog reza

Ono zbog čega žene često zaziru od induciranja poroda je činjenica da su trudovi koji nastaju na ovaj način često bolniji od prirodnih. No, ono što ipak može biti utješno jest da se na ovaj način možete izbjeći carski rez, koji trudnice često i žele izbjeći.

Foto: Freepik