Trudnoća po tjednima

30. tjedan trudnoće – Bebi treba sve više hrane

30. tjedan trudnoće, trudnoća

Oko 1400 grama i 40 centimetara – te bi brojke mogle sada, na 30. tjedan trudnoće, opisivati vašu bebu. Razvijaju joj se dodatno mišići i pluća.

Promjer bebine glavice sada je oko 8 centimetara, a dužina nogice je 6 cm. Preostalo vrijeme do poroda beba bi trebala dobivati oko 230 grama tjedno.

Vaša je beba sada veličine glavice kupusa.

Sada joj treba sve više hranjivih tvari, pa pripazite na to da unosite dovoljno proteina, vitamina C, folne kiseline i željeza. Također, kostima treba dovoljno kalcija, pa pripazite da u vašoj prehrani bude i dobar izvor kalcija. U trećem se tromjesečju u bebine kosti taloži oko 250 miligrama kalcija na dan.

Beba cucla prst sve češće, te se tako smiruje, ali i jača mišiće čeljusti i lica.

30. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Ako nosite dječaka, 30. tjedan trudnoće trebao bi biti ključan za spuštanje njegovih testisa u mošnje.

Trudničke dosade

Trudnički problemi koji bi se mogli javiti u ovom zadnjem tromjesečju su zatvor i žgaravica, a oboje za uzrok imaju hormon progesteron. Naime, taj hormon opušta mišiće u vašem tijelu, pa tako i mišiće probavnog trakta, što bi moglo usporiti vašu probavu. Usporena probava može uzrokovati plinove i žgaravicu.

Osim toga, mogli bi vam oteći zglobovi i stopala, uglavnom zbog zadržavanja vode. To vas ne treba brinuti, osim ako nije posebno jako. Taj problem muči više od polovice trudnica. Nemojte zbog toga piti manje vode.

Još jedan „dosadan“, ali uobičajen trudnički problem koji bi se mogao javiti jesu hemoroidi. Jedite hranu bogatu vlaknima, pijte puno vode. Srećom, porođaj bi vam trebao donijeti olakšanje s vremenom.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • S partnerom se odvezli do bolnice u kojoj ćete roditi, samo da vidite kojim putem ići i koliko vam treba

Foto: Freepik, 123rf