Trudnoća po tjednima

14. tjedan trudnoće – Ulazak u drugo tromjesečje

drugo tromjesječje, 14. tjedan trudnoće

Glava vaše bebe je sada već u daleko boljoj proporciji s ostatkom tijela.

Na vrhovima prstiju su sada maleni otisci koji će vaše dijete učiniti jedinstvenim – i to ne samo vama. Vene i ostali organi zasad su vidljivi kroz tanašnu kožu. Kroz 14. tjedan trudnoće razvijaju se kostiu rukama i nogama, te utroba.

Vaša beba je sada veličine breskve i teži oko 20 grama.

Da sada vidite vašu bebu u trbuhu, pitali biste se zašto joj tako izgleda trbuh – izbočen prema pupčanoj vrpci. Razlog je taj što se bebina utroba razvila toliko brzo da je pomalo ispupčena prema naprijed.

14. tjedan trudnoće uključuje i dodatni rast posteljice. Osim toga, razvit će se i glasnice – za koje smo sigurni da ćete ih se naslušati na djelu.

14. tjedan trudnoće, drugo tromjesječje
123rf

Vi ste s ovim tjednom ušli u drugo tromjesečje vaše trudnoće. To znači da ste sada već daleko opušteniji i mirniji, znajući da je najosjetljivije razdoblje za vašu bebu iza vas. Osim toga, mučnina će kod većine žena nestati, a umor će se poprilično ublažiti.

Bebini bubrezi sada proizvode urin, a jetra i slezena rade svoj posao.

Nemojte se iznenaditi kolostrumom

Vaše grudi već počinju proizvoditi kolostrum, tvar koja će u prvih nekoliko dana prehraniti vašu bebu i donijeti joj nebrojene koristi.

Mnoge će žene baš u ovom tjednu odlučiti priopćiti sretnu vijest onima koji još za to nisu doznali ili koji to još uvijek nisu imali prilike uočiti.

Ne jedite za dvoje

Bez obzira na to može li se bez razmišljanja na vama vidjeti jeste li trudni, imajte na umu da ne morate jesti za dvoje. Iako smjernice variraju, prema nekima u prvom tromjesečju vam ne trebaju dodatne kalorije. U drugom trebate 340 dodatnih kalorija na dan, te oko 450 u trećem tromjesečju. Količinu treba prilagoditi vama s obzirom na to jeste li pretili ili imate premalo kilograma, te nosite li blizance.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

  • Posjetili zubara
  • Priopćili da ste trudni onima kojima još niste, na zabavan način
  • Prijavili se za trudnički tečaj

 

Foto: 123rf