Trudnoća po tjednima

2. tjedan trudnoće – U iščekivanju…

2. tjedan trudnoće, prvo tromjesječje

Svakoga mjeseca počinje rasti između tri i 10 jajnih stanica, ali obično samo jedna sazrije i dospije u jajavod, i to kroz drugi tjedan trudnoće.

Nakon toga, u sljedećih 36 do 48 sati jedan od oko 250 milijuna spermija uspjet će oploditi jajnu stanicu. Ta će se oplodnja odviti 2. tjedan trudnoće ili kasnije u jajovodu, a ne u maternici.

Maternica se priprema

Dok se oplodnja odvija u jajovodu, u maternici se događaju određene promjene. Sluznica maternice se priprema prihvatiti oplođenu jajnu stanicu. Stijenka maternice postaje sve deblja i prožeta je sve više krvnim žilama i žlijezdama koje izlučuju hranjive tvari.
2. tjedan trudnoće, prvo tromjesječje

Hoćete li zatrudnjeti ili ne ovisi hoćete li imati spolni odnos u vrijeme kad ste najplodniji – dakle dva dana prije ovulacije i na sam dan ovulacije. Ako je vaš ciklus dug 28 dana, vaša ovulacija bit će vjerojatno oko 15. dana. No idealni ciklusi od 28 dana nisu česti. Bit će vam lakše ako već neko vrijeme pratite svoj ciklus.

Pratite ovulaciju

Simptomi ovulacije mogli bi biti sljedeći: cervikalna sluz boje i teksture bjelanjka, bolji njuh, osjetljivost grudi, bol u zdjelici, tragovi krvi, pojačan seksualni nagon, promjene u cerviksu. Ako vam je izrazito važno čim prije zatrudnjeti, mogli biste nabaviti test za ovulaciju, koji će vam pomoći da odredite kad ste najplodniji.

Ako zatrudnite u ovom tjednu, nećete to odmah saznati niti osjetiti. Trudnoću ćete osjetiti i moći dokazati tek kad se u vašem tijelu pojavi dovoljno hormona da kućni test može reagirati. To će biti tek u četvrtom ili petom tjednu.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

  • Razmislili o ovulacijskom testu
  • Proučili znakove ovulacije
  • Imali spolni odnos svaki drugi dan dok iščekujete svoje plodno razdoblje

 

Foto: Freepik