Trudnoća po tjednima

15. tjedan trudnoće – Kad biste mogli vidjeti oči…

15. tjedan trudnoće, trudnoća, trudnica

15. tjedan trudnoće dočekao vas je sa svestranom bebom i novim zanimljivostima. Da, vaša beba napokon može otvoriti svoje oči!

Doduše, tek povremeno, a i teško bismo to mogli nazvati gledanjem jer beba više škilji kroz njih, ali to je velika prekretnica. Osim toga, beba se može mrštiti, raditi grimase, piškiti, a moguće je i da bi ju ginekolog na pregledu mogao „uloviti“ kako siše prst. Sjećate se onog strelovitog razvoja mozga? Upravo zbog toga beba može pokazati sve više različitih izraza lica.

Vaša beba sada je veličine male naranče i teži oko 300 grama.

Osim toga, tijelo ubrzano raste kako bi u potpunosti odgovaralo proporcijama zbog glave koja je u početku bila daleko veća. Sada je sve vidljiviji i vrat. Što se proporcija tiče, do kraja ovog tjedna i ruke i noge narast će tako da budu proporcionalne s ostatkom tijela.

15. tjedan trudnoće, drugo tromjesječje
123rf
Seksi mama

15. tjedan trudnoće donijet će bebi mogućnost da čuje prigušene glasove iz vanjskog svijeta, kao i zvuk vašeg glasa i srca. Pokreti i udarci su sve izražajniji, iako ih još ne možete osjetiti, a ruke i noge sve fleksibilnije.

U ovom biste razdoblju mogli osjetiti svoj pojačan libido, dok bi vaš partner mogao neočekivano odbijati “akciju”. Ne krivite ga, to je normalno. Sama pomisao na to da je beba tako blizu, dok… znate već, mogla bi ga izbezumiti. Uvjerite partnera da beba nema pojma što se događa i da joj seks neće štetiti, ali svakako provjerite s ginekologom je li sve u redu.

Zašto ovoga tjedna ne biste:

  • Naručili se za amniocentezu, ako ste odlučili obaviti to
  • Razmazili se

Foto: Freepik, 123rf