Trudnoća po tjednima

39. tjedan trudnoće – U niskom startu

39. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Jedino što je bebi preostalo raditi jest prikupljati masno tkivo kako bi u vanjskom svijetu mogla sama regulirati tjelesnu temperaturu. I za to će i iskoristiti 39. tjedan trudnoće, ako ostane u sigurnosti vaše maternice.

Zapamtite da bez obzira na sva predviđanja, termine, preglede i mišljenja – nitko vam ne može sa sigurnošću reći kad ćete roditi. Nadamo se da je vaša torba za rodilište spremna i da vam je uvijek pri ruci.

» Što spakirati u torbu za rodilište?

Ako na tjedne preglede idete automobilom, 39. tjedan trudnoće to učinite s torbom u autu, za svaki slučaj.

Vaša beba koju ćete uskoro upoznati je veličine bundeve. I to onakve kakvu biste rezbarili za Noć vještica. Nasmijali ste se, zar ne?
39. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Iako beba sada ima vrlo malo mjesta u maternici, pokrete biste svejedno morali osjetiti. Ako smatrate da ih predugo u danu niste osjetili, svakako se obratite liječniku da vas pregleda. Isto tako, provjerite s liječnikom ako smatrate da vam je pukao vodenjak. Ako mislite da se to uvijek događa kao na filmu, varate se. Nekad se radi o maloj količini vode koja iscuri u nekoliko navrata. Nemojte pretpostavljati, nego se posavjetujte s liječnikom barem telefonski.

Beba je sada postavljena u 96% slučajeva glavom prema dolje, rukice su joj prekrižene na prsima, a nožice savijene i također prislonjene na prsni koš.

Je li vam dosta?

Što se vas tiče, koliko god se dosad bojali poroda, pretpostavljamo da sada samo želite – da beba izađe van, kako god se to odvilo. Uvijek možete iskušati neke od taktika za poticanje poroda, imajte na umu da je možda najučinkovitija taktika – seks. Dakle, ako vam je ovo prva trudnoća, ionako vi i partner imate još malo vremena nasamo… Imate cilj!

Može vam se dogoditi da zbog određenih razloga liječnik predloži inducirani porod. Neka od stanja koja bi mogla biti indikacija za to su na primjer preeklampsija, gestacijski dijabetes, problemi sa srcem, problemi s posteljicom ili infekcija maternice. Mogli bi vam predložiti indukciju čak i ako vam je pukao vodenjak, a trudovi nisu krenuli.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

  • Čitali priče drugih trudnica o porodu  samo iz znatiželje, jer čak i ako ih pročitate stotinu, vaša možda neće nalikovati niti jednoj od njih
  • Proučili što se točno događa za vrijeme poroda

 

Foto: 123rf, Shutterstock