Trudnoća po tjednima

27. tjedan trudnoće – Sve jasniji glasovi iz vanjskog svijeta

27. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Sluh vaše bebe se razvija velikom brzinom i njegove su uši sada osjetljivije na zvukove koji dolaze izvan trbuha. Sada čuje i vas i partnera dok razgovarate.

27. tjedan trudnoće označava prvi tjedan trećeg tromjesečja. Dobrodošli! Sada ćete možda više odbrojavati tjedne do kraja, nego što ćete ih brojati. Vaša beba sada uistinu izgleda vrlo slično onoj bebi koju ćete ugledati nakon porođaja. I to biste mogli sasvim lijepo vidjeti na 3D/4D ultrazvuku.

Vaša beba je sada veličine veće glavice kelja, ne baš one gigantske. Prosječne.

Beba je sada duga oko 36 cm, a teška oko 870 grama. Promjer glavice joj je oko 7 cm. Sada može udahnuti i izdahnuti malu količinu amnionske tekućine, a to je vrlo važno za razvoj pluća i vrlo dobra vježba za prve udisaje zraka izvan maternice.

27. tjedan trudnoće. trudnica
123rf

Sigurno će vas zanimati da je beba kroz 24. tjedan trudnoće prošla otvorenih očiju. Da, te oči koje ćete gledati cijeli život napokon gledaju, a vide i poprilično puno svjetla – ako je oko vas svjetlo, naravno.

I dalje raste velikom brzinom i brzo dobiva na težini. Ako je vaša beba muškog spola, njegovi će se testisi uskoro početi spuštati u mošnje, a taj će proces trajati dva do tri mjeseca.

Pripazite na tlak

Vaš bi krvni tlak mogao lagano porasti, iako je još uvijek niži nego prije trudnoće. Leđa, odnosno točnije križa, mogla bi postati bolna, ponajviše zbog promjene težišta tijela i rastezanja i slabljenja vaših abdominalnih mišića, ali i hormonalnih promjena koje vaše ligamente i zglobove čine opuštenijima.

Osim toga, težina koju nosite sve je veća, pa vjerojatno jedva čekate kraj dan da legnete u krevet. Ne ustručavajte se leći i ranije nego dosad, odmor će vam dobro doći.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

 

Foto: Freepik, 123rf