Trudnoća po tjednima

13. tjedan trudnoće – Razvijaju se refleksi

13. tjedan trudnoće, trudnica

Upravo su refleksi najvažniji korak naprijed za 13. tjedan trudnoće.

To znači da će beba uskoro početi otvarati i zatvarati šake, profunkcionirat će očni mišići, a usta će početi raditi pokrete nalik, pretpostavljate, sisanju.

Treba vam čestitati – prvo tromjesečje će uskoro biti iza vas.

Vaša je beba sada veličine limuna.

No, bebino lice sada već izgleda u potpunosti kao ljudsko lice – oči, nos i usta su na pravim mjestima, a prstić povremeno zaluta u usta. No, još uvijek ne cucla prstić s namjerom.

I ono unutar glavice se razvija velikom brzinom – živčane stanice se umnožavaju, a užurbano se razvijaju i sinapse.

13. tjedan trudnoće, trudnica, trudnoća
123rf
Vaše tijelo se mijenja

Vaše se tijelo, također, promijenilo. 13. tjedan trudnoće je pred vama i sada već, vrlo vjerojatno, ne možete bez trudničke odjeće ili barem ležernije, široke i udobne odjeće.

Neke žene u ovom razdoblju osjete pojačan seksualni nagon. Ako ste među njima – uživajte! Nakon odnosa mogli biste primijetiti nekoliko točkica krvi, što je normalno budući da je 13. tjedan trudnoće i cerviks je malo osjetljiv. Ali ako primijetite obilnije krvarenje, odmah otiđite liječniku.

Ako vas brine činjenica da imate previše vaginalnog iscjetka, nemate razloga za brigu ako je iscjedak bez mirisa ili blagog mirisa, te mliječne konzistencije. Razlog povećanog iscjetka su povećane razine estrogena. No, ako vam se išta učini čudnim, nazovite liječnika.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Pripremili svoje prvo dijete na dolazak bebe
  • Rekli šefu na poslu da ste trudni

 

Foto: Unsplash, 123rf