Trudnoća po tjednima

17. tjedan trudnoće – Je li to bio prvi udarac?

17. tjedan trudnoće, trudnica

Ako ste mislili da je beba dosad brzo napredovala, 17. tjedan trudnoće donosi vam još iznenađenja!

U idućih nekoliko tjedana vaša će beba udvostručiti svoju težinu i dodatno se produžiti. Glavica je sve uspravnija, na njoj se već može točno uočiti gdje će izrasti prva kosica. Uočiti se mogu i nokti na nogama. Bebino tijelo se počinje popunjavati “salom”, a ona sve bolje guta i siše.

Vaša je beba sada veličine šipka. I to ne još uvijek onog najvećeg.

Malo srce koje željno iščekujete čuti na svakom pregledu sada pumpa oko 23 litre krvi. Ta će se količina, u odnosu na sadašnji 17. tjedan trudnoće, povećati kako se beba bude razvijala. Srcem sada upravlja mozak, što znači da neće nasumce kucati kao dosad. No, još uvijek kuca dvostruko brže od vašeg.

17. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Ono najvažnije što bi se moglo dogoditi u ovom tjednu je bebin prvi udarac – prvi koje biste mogli osjetiti. Naravno, ako to ne osjetite u ovom tjednu, ne brinite, nema pravila za to. Čak biste u drugoj, ili bilo kojoj idućoj, trudnoći mogli osjetiti ranije nego u prvoj.

Nema niti pravila koje će pokazati kad bi se to i kako moglo dogoditi. Neke bebe počnu suptilnim udarcima za koje niste ni sigurni jesu li udarci, a neke vas već prvi put udare tako da vas doslovno preplaše. Kako god bilo, bit će vam to najljepši trenutci posebne komunikacije s bebom i nešto što bi vam moglo neko vrijeme čak i nedostajati kad rodite.

Pripazite na prehranu

Vama apetit zasigurno sve više raste, ali pokušajte svoju prehranu temeljiti isključivo na zdravoj hrani, sa što manje junk fooda i nezdravih grickalica. Tako ćete biti sigurni da beba dobiva samo najbolje za nju. A vi nećete dobiti previše kilograma i dobiti po nosu od liječnika.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

  • Počeli razmišljati o uređenju dječje sobe.
  • Isplanirali svoj rodiljni dopust.

Foto: Freepik, 123rf