Trudnoća i porođaj

Vodič kroz pretrage u trudnoći

trudnicke pretrage

Trudnoća je vrijeme slatkog iščekivanja kojeg ćete kratiti čestim odlascima na pretrage. Koje sve pretrage u trudnoći treba obaviti i što znače, pročitajte ovdje:

PREGLED MOKRAĆE

Na svakom ćete pregledu morati dati uzorak mokraće kako bi se ustanovilo ima li u njoj bjelančevina koje upozoravaju na preeklampsiju. Također, prisustvo šećera može ukazivati na trudnički dijabetes.Trudničke pretrage uključuju i testiranje  mokraće na bakterije za koje se zna da povećavaju rizik od preuranjenog porođaja.

KRVNE PRETRAGE

Na prvom će vam liječničkom pregledu sestra izvaditi krv kako bi odredili vašu krvnu grupu i jeste li rhezus negativni; ako jeste, trebat će poduzeti korake kako nepodudarnost krvi ne bi stvorila teškoće nerođenom djetetu. Također, testovima će se provjeriti razina hemoglobina tj. jeste li slabokrvni te nosite li opasne infekcije poput HIV-a ili sifilisa. Tijekom trudnoće trudničke pretrage uključivat će i davanje uzoraka krvi za daljnje rutinske pretrage. Visok krvni tlak može biti uzrokovan preeklampsijom pa će ga kontrolirati na svakom liječničkom pregledu. Budete li nekoliko puta imali visoka očitanja – iznad 140/90 mmHG – možda ćete morati obaviti dodatne testove za preeklampsiju.

ULTRAZVUČNI PREGLED NUHALNOG NABORA

Mjerenjem nuhalnog nabora određuje se rizik od Downova sindroma. Nuhalni nabor zapravo je nakupina tekućine pod kožom na stražnjoj strani bebina vrata. Može se mjeriti ultrazvukom između 11. i 14. tjedna trudnoće i obično je veći kod beba s Downovim sindromom i nekim drugim kromosomskim poremećajima. Mjerenje se kombinira s vašom dobi kako bi se izračunao rizik od Downova sindroma – 1 prema 300 smatra se visokim rizikom. U tom će vas slučaju uputiti na daljnje pretrage. Točnost mjerenja nuhalnog nabora u otkrivanju Downova sindroma je 80%. Uz krvne pretrage (dvostruki probir kojim se uspoređuju određeni biokemijski parametri u krvi) točnost testa penje se na 85-90%. Možda će vam ponuditi i krvne pretrage u drugom tromjesečju – riječ je o trostrukom probiru.

OSLUŠKIVANJE SRČANIH OTKUCAJA

Od 16. tjedna možete čuti otkucaje bebina srca, što ohrabri mnoge roditelje. Ipak, neke se žene ne osjećaju ugodno kada im na trbuh prislone stetoskop. Usto, ponekad je teško odrediti gdje se točno nalazi bebino srce jer to ovisi o njezinu položaju u trbuhu, a to može izazvati stres i tjeskobu kod majke.

ODREĐIVANJE BEBINE STAROSTI

Ovo se snimanje obično obavlja između 10. i 14. tjedna trudnoće i traje oko 20-30 minuta. Cilj je provjeriti kako beba raste na temelju mjerenja njezine duljine od vrha glave do stražnjice i promjera glave, te odrediti termin porođaja. Liječnik će na donji dio trbuha nanijeti gel, a potom će lagano kružiti sondom po koži i snimati bebu kako bi mogao uzeti mjere. Također, provjerit će rad bebina srca i vidjeti nosite li blizance, a moći će uočiti i veće nepravilnosti, ako postoje.

DOPPLER SONOGRAFIJA

Tijekom ultrazvučnog snimanja obično se vidi kako se beba pokreće i isteže. Ako postoje neke sumnje, provodi se Doppler sonografija kojom se provjerava dotok krvi u posteljicu i brzina otkucaja bebina srca.

ANOMALY SCAN

U 20. tjednu može se napraviti detaljno ultrazvučno snimanje kako bi se provjerilo razvija li se beba pravilno. U ovoj fazi beba već ima dobro razvijene udove i sve glavne organe, pa liječnik može pregledati glavu, kralježnicu, srce, želudac, bubrege, ruke i noge. Usto će provjeriti leži li posteljica nisko jer to može uzrokovati krvarenje u kasnijoj trudnoći. Također, moći ćete doznati nosite li djevojčicu ili dječaka.

4D SNIMANJE

Između 24. i 32. tjedna možete platiti dodatno 4D snimanje koje vam omogućuje da jasno vidite svoje bebu u punom sjaju. Za to snimanje nema medicinskih razloga – ono je samo zabava! Ako se ipak odlučite napraviti ga, budite sigurni u stručnost i pouzdanost osoblja. Snimanje dugo traje pa je vrlo vjerojatno da ćete svoju bebu vidjeti kako se miče u najrazličitijim položajima.

Foto: Freepik